Projektzáró

2023.09.29. 17:25

Közel 1,2 milliárdból lett biztonságosabb a csapadékvíz elvezetése Tatán

A 1755 méteres új csapadékvíz-elvezető csatorna az Újhegyből lezúduló vizet vezeti el. Immáron összesen 96 családi ház, 250 társasházi lakás és egy önkormányzati óvoda úszhatja meg szárazon az elmúlt időszakra jellemző, és eddig komoly problémát jelentő heves esőzések miatt kialakuló villámárvizeket.

Goletz-DeáK Viktória

A beruházás 1 milliárd 172 millió forint európai uniós TOP pályázatból jöhetett létre

Forrás: Facebook/Tata város

Lezárult a „Tata város csapadékvíz elvezetésének fejlesztése”, aminek keretében az Újhegyről a Vasút utcán keresztül a Gesztenye fasorra leáramló csapadékvíz elvezetésére szolgál. A beruházás 1 milliárd 172 millió forint európai uniós TOP pályázatból jöhetett létre. Szerdán délután tartott projektzárón részt vett többek között Bencsik János országgyűlési képviselő, Popovics Görgy, a vármegyei önkormányzat elnöke, és Michl József, Tata polgármestere. 

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy ekkora projektnél nem azt kell nézni, hogy milyen sokba került. Ugyanis ez a beruházás egy vagyon és életbiztosítást szolgáló fejlesztés. Hozzátette: a vízelvezetés utáni feladat a többletvíz megtartása és későbbi felhasználása lehet a város számára.

Egyébként a beruházás fontosságát mutatja az is, hogy összesen 1755 méter hosszan épült új csapadékvíz-elvezető csatorna, ami összesen 96 családi házat, 250 társasházi lakást és egy önkormányzati óvodát érintett. Az elmúlt időszakra jellemző heves esőzések miatt kialakuló villámárvizek nekik már biztosan nem fognak problémát jelenteni. 

Bencsik János országgyűlési képviselő, Popovics Görgy a vármegyei önkormányzat elnöke, és Michl József Tata polgármestere is részt vett a záróeseményen
Forrás: Tata Város/Facebook

Popovics György az eseményen elmondta, hogy a TOP forrásból a 2014-2020-as időszakban a vármegyénkben összesen 6,493 milliárd forint jutott vízrendezésre. A jövőre induló TOP Plusz-ból pedig Tatának már öt nyertes projektje van 2 milliárd 685 millió forint értékben, s ebből kettőt vízrendezésre nyert el a város, ami 1 milliárd 400 millió forint támogatást jelent. 

Michl József kiemelte, hogy a városnak nemcsak a vízelvezetés miatt volt fontos ez a projekt. A munkálatok során megújulhatott a forgalmas Gesztenye fasor útburkolata, valamint a Vasút utca egy része, amire a városnak nem lett volna forrása. A TOP Plusz keretében vízrendezésre kapott összeget pedig nem egy nagyobb, hanem feltehetően nyolc kisebb terület fejlesztésére fogják költeni, amiknek a tervezése jelenleg is zajlik. 

Mint arról korábban beszámoltunk: az önkormányzat 2021 -ben 998 millió forintot nyert el a csatorna fejlesztésre, amihez a magyar állam a projekt során többlettámogatást adott. A Tata.hu információja szerint az Újhegyi úti vízfolyás a város keleti határában ered, részben nyílt mederben, részben zárt csatornával, a terület mélyvonalán haladva éri el a vasútvonalat. A vasúti pálya keresztezését követően a vasúttal párhuzamosan kiépített mederben – a Vasút utcai telkek végében – folyik, majd ezt követően a Vasút utca – Vasút köz – Bacsó Béla úton vezetve éri el a Szent István utcát. 

A csatorna végül a Malom-patakba köt be, amely az Által-érbe, mint befogadóba vezeti el a vizet. A problémát az okozta, hogy a vasút melletti ároktól induló csatorna vízszállító képessége kicsi, ezért nagy intenzitású csapadék esetén jelentős mértékű visszaduzzasztás tapasztalható. Emiatt az árokban megemelkedő vízszint a Vasút utcai telkeket elöntve folyt le a területen, s további súlyos elöntések jelentkeztek a Gesztenye fasoron is. 

Most már nem lesz baj az esővízzel
Forrás: Facebook/Tata Város

A most  lezárult projekt hosszú távú célja az volt, hogy az érintett városrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer megépítésével biztosítsa az esővíz rendezett elvezetését.

Az egy évig tartó munkálatok folyamán több szakaszban lezárták az érintett útszakaszokat, így hónapokon keresztül a Gesztenye fasor egyes részeibe csak az ott lakók hajthattak be. Illetve egy időre a vasútállomáshoz vezető út forgalomrendje is megváltozott. 

A tataiak azonban jól fogadták az akadályokat, és nagyobb fennakadás nélkül, csak kisebb dugókkal zajlott a közlekedés. A beruházás során a Gesztenye fasort szegélyező hatalmas fák és bokrok védelméről is gondoskodtak. A lakók jelzésére az önkormányzat egyeztetett a kivitelező céggel, majd metszéssel óvták meg a gépek miatt veszélybe került ágakat. 

A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában