Megvan a magyarázat

2022.12.20. 07:58

Ezért van hónapok óta lezárva Tatán a Gesztenye fasor

Hosszú ideje folynak a munkálatok a Gesztenye fasoron, megnehezítve az ott élők és az arra közlekedők mindennapjait. A jelenlegi tervek szerint a lezárások jövő tavaszig maradnak.

G. D. V.

Forrás: Google

Több, mint 1 milliárd forintból fejlesztik Tatán a csapadékvíz-elvezető rendszereket. A fejlesztéssel az Újhegyi úti vízfolyással kapcsolatos csapadékvíz-elvezetési problémákat tudja felszámolni az önkormányzat. A beruházás közel 1400 méteres szakaszt érint.

A Gesztenye fasoron a munkálatok immár a harmadik szakaszba érkeztek, ám ez várhatóan 2023 márciusáig tart. Ennek következtében most újabb forgalmi változásokat vezettek be.

A Gesztenye fasornak a Zrinyi-Mikovenyi utca felőli részét a forgalom számára megnyitották a Zsigmond utcáig. Ott a Zsigmond utca, vagy a Szent István utca felé van lehetőség tovább haladni, amiken keresztül kihajthatnak a Bacsó Béla utcára. Eközben a Gesztenye fasornak a Zsigmond utcától a Bacsó Béla útig lévő szakaszát elzárták a forgalom elöl, csak a gyógyszertár és az épületgépészeti bolthoz lehet behajtani. A további részre csak az ott lakok juthatnak be a munkavégzési időn kívül.

A felújítás a tömegközlekedést is érinti, a gesztenye fasoron továbbra sem közlekedik a 2-es busz. jelenleg a munkálatok ideje alatt a Bezerédi úton keresztül éri el a Bacsó Béla utat és halad tovább a vasútállomás felé.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 1 millió 172 67 ezer 73 forint európai uniós támogatás segítségével és kormányzati többlettámogatással valósul meg az Újhegyi úti vízfolyás zártszelvényének átépítése. Ehhez kapcsolódnak a Gesztenye fasori munkálatok is. A beruházásról a tata.hu számolt be.

Az érintett vízfolyás a város keleti határában ered, részben nyílt mederben, részben zárt csatornával, a terület mélyvonalán haladva éri el a vasútvonalat. A vasúti pálya keresztezését követően a vasúttal párhuzamosan kiépített mederben – a Vasút utcai telkek végében – folyik, majd ezt követően a Vasút utca-Vasút köz-Bacsó Béla úton vezetve éri el a Szent István utcát. A csatorna végül a Malom-patakba köt be, amely az Által-érbe vezeti el a vizet.

A problémát az okozza, hogy a vasút melletti ároktól induló csatorna vízszállító képessége kicsi, ezért nagyobb intenzitású csapadék esetén jelentős mértékű visszaduzzasztás tapasztalható. Emiatt az árokban megemelkedő vízszint a Vasút utcai telkeket elöntve folyik le a területen, s további súlyos elöntések jelentkeznek a Gesztenye fasoron és a Szent István utcában is.

A projekt célja, hogy a városrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban egy megfelelő csapadékvíz elvezetési rendszer épüljön ki, amely biztonságosan képes elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű esőt.

A tervek szerint a patak meglévő zártszelvényét átépítik. Az új zártszelvény nyomvonalának kiválasztásánál az volt a célkitűzés, hogy a vasút melletti árok vizét a legrövidebb úton a Malom-patakba lehessen elvezetni úgy, hogy a csatorna megközelíthetősége biztosított legyen, s az ne bekerített családi házas telkeken haladjon át. Ennek figyelembevételével a tervezett csatorna nyomvonalát a vasút melletti MÁV területen, majd a Gesztenye fasor útburkolata alatt vezetve alakítják ki.

– A Vasút utcán, a Gesztenye fasoron és a Szent István utcán végighaladó fejlesztésről beszélünk, mely több, mint ezer embert, nagyságrendileg 100 családi házat, 250 társasházi lakást és egy önkormányzati óvodát érint. Ezek az ingatlanok védettebbé válnak a jövőben a hirtelen lezúduló, nagymennyiségű csapadékkal szemben – mondta Rigó Balázs alpolgármester, hozzátéve: a Gesztenye fasoron élőknek lehetőségük van arra, hogy a saját házaiknál lévő csapadékelvezető csatornáikat rácsatlakoztassák az épülő, új csapadékvíz-elvezető hálózatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában