Vágányzár

2023.09.20. 17:16

Itt a MÁV válasza: erre készülj, ha bringával, babakocsival vagy kerekesszékkel utaznál

A MÁV portálunk megkeresésére kifejtette, hogy a győri vonalon miként utazhatnak a vágányzár ideje alatt azok, akik kerékpárral, babakocsival vagy kerekesszékkel utaznának.

Kemma.hu

Parkolóból buszmegálló lett a tatabányai állomásnál

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Biatorbágy és Szárliget közötti vasúti pálya felújítása miatt hétfőtől jelentősen módosult a vonatok közlekedési rendje a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon. A vágányfelújítások miatt különböző ütemben és szakaszokon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Kemma.hu megkereste a MÁV Zrt.-t, hogy megtudja, a babakocsival és a kerekesszékkel utazóknak hogyan tudják biztosítani a zavartalan utazást. Hiszen sokan azért választották az S10-es szerelvényeket, mert azokra könnyű a fel és leszállásuk, illetve számukra külön kialakított helyen, biztonsági övvel rögzítve tudnak utazni. 

A vasúttársaság válaszában megnyugtatott mindenkit, hogy a felújítás során is zökkenőmentesen utazhatnak babakocsival és a kerekesszékkel is. Azonban kerékpárszállításra nincs lehetőség. 

– A tájékozódás megkönnyítésére összeállított weboldalunkon felhívjuk a figyelmet arra, hogy  babakocsival, kerekesszékkel való felszállás, utazás megkönnyítése érdekében részben akadálymentes, úgynevezett alacsony belépésű buszok is közlekednek a személyvonatok helyett. Azt szintén jelezzük, hogy kerékpárok szállítására nincs lehetőség a pótlóbuszokon. A Tatabánya és Kelenföld közötti átszállásmentes utazást biztosító nemzetközi vonatokon csak korlátozott számban szállíthatók biciklik – írta a társaság a válaszában. 

Mint írták: a Volánbusz a Budaörs–Bicske–Tatabánya szakaszon zajló vágányzár teljes időtartama alatt szorosan együttműködik a MÁV-START-tal az utasok személyszállítási igényeinek kielégítése érdekében.

– A vonatpótlási feladatokban résztvevő buszok döntő részben az elővárosi, illetve a budapesti agglomerációs forgalomban közlekedő, alacsony padlós vagy alacsony belépésű, elővárosi kivitelű járművek. Ez a járműtípus alkalmas babakocsik és kerekesszékek biztonságos szállítására. A mozgáskorlátozottak a MÁV-START információs csatornáin keresztül tudják előre bejelenteni utazási szándékukat. A vasútvállalat a beérkezett igényeket egyezteti a Volánbusszal, majd ezt követően igazolja vissza az utazási lehetőségeket - tették hozzá. 

Az utasoknak a három hónaposra tervezett vágányzár október 26-ig tartó első ütemében is már hosszabb eljutási időre, rövidebb útvonalon közlekedő vonatokra és pótlóbuszos átszállásra kell számítaniuk – olvasható a vasúttársaság honlapján.  A pályakarbantartással érintett szakaszon napközben kizárólag menetirányonként és óránként egy személyszállító vonat fog közlekedni – tehervonatokon kívül –, a belföldi utasok számára is közvetlen, átszállásmentes kapcsolatot biztosítva Bécs, Győr, Tatabánya és Budapest között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában