Összefogtak

2023.09.13. 11:25

Erzsébet királyné emlékére emeltek szobrot Mocsán +fotók

Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója alkalmából szobrot avattak a mocsaiak. Ezentúl az Erzsébet-kertben Sisi mellszobrát is láthatják az arra járók.

Körtvélyfáy Dina

Udvardi Marianna és Hörömpöli Tibor leplezte le a szobrot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Elsőként Natkai Hanna, a Mocsai Faluszépítők Egyesületének tagja mondott beszédet, aki felidézte, mennyire kedvelte a magyarokat Erzsébet királyné és mindig szívén viselte a nemzet sorsát, még akkor is, ha férjével emiatt nézetkülönbségeik adódtak.

Erzsébet, akit családi körben Sisinek becéztek, tizenhat éves korában, 1854-ben kötött szerelmi házasságot az osztrák császárral, I. Ferenc Józseffel. A császárné nehezen találta a helyét a bécsi udvarban, hiszen szigorú etikettnek kellett megfelelnie. Anyósával, Zsófia főhercegnével sem volt kiegyensúlyozott a kapcsolata. Erzsébet sok időt töltött Magyarországon, nagy szerepet tulajdonítanak neki a kiegyezés kapcsán. Miután fia, Rudolf trónörökös öngyilkos lett, a császárné szinte teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. Keveset volt Bécsben, utazgatással töltötte az idejét. 1898-ban Genfben egy olasz anarchista, Luigi Lucheni halálosan megsebesítette.

Köszönet
Hörömpöli Tibor mellett Csere László is egy üveg bort vehetett át, köszönetképp kitartó munkájukért. Udvardi Marianna azt is hozzátette, az önkormányzattal azon lesznek, hogy minél több növénnyel gazdagítsák ezt a szép területet, annak érdekében, hogy minél többen sétáljanak erre és örömüket leljék a látványban. A beszéd után Straub Dorka Szofi mondott verset. Ezt követően Hörömpöli Tibor meghatottan mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette valamilyen formában a szobor elkészültét. Az alkotás Endresz László keze munkáját dicséri.

Udvardi Marianna polgármester arról beszélt, kiemelkedő nap ez Mocsa életében. Mint mondta, úgy tudja, utoljára 1948-ban avattak a településen szobrot. Hozzátette, ez az esztendő bővelkedik jeles évfordulókban, hiszen 200 éve született Petőfi Sándor, akinek emléktáblát avattak a művelődési ház falán. Kölcsey Ferenc 200 éve írta meg a Himnuszt, ennek alkalmából is avattak emléktáblát. 125 esztendeje veszítette életét egy merényletben Erzsébet királyné, így jutott eszébe a mocsai születésű Hörömpöli Tibornak, hogy a magyarok körében nagyon kedvelt királyné tiszteletére szobrot állítsanak.

– Van köztünk egy olyan ember, akinek nagyon fontos a hazája és a szülőfaluja is – méltatta Hörömpöli Tibort Udvardi Marianna. – Amit egyszer megálmodik, azt véghez is viszi. A kicsiket egyedül is meg tudja valósítani, a nagyobbakat pedig összefogással. Mottója, nem csak a jelenben kell élnünk, az utókornak is kell alkotnunk. A jelen pillanatait is tudni kell élvezni, de sokkal fontosabb, hogy hagyjunk valamit magunk után. Tibor ötlete meghallgatásra, nyitott szívekre és segítő kezekre talált, így készülhetett el ez az szobor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában