Párban

2023.09.16. 13:11

Együtt érkezett a Dunához, együtt kapott Pro Urbe díjat Gelencsér Géza és felesége, Mária

A lehető legkisebb létszámú csoportban, párban vehette át Nyergesújfalu Pro Urbe elismerését a Szent István téren rendezett ünnepségen Gelencsér Géza és felesége, Mária.

Fenyvesi Károly

Egy napon kezdtek el tanítani a nyergesújfalui középiskolában

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

A Pécsi Tanárképző Főiskolán csoporttársként tanult, majd diplomázott Gelencsér Géza és Czirok Mária. Első munkahelyük nem véletlenül lett azonos, Duna-parti városunk akkori Irinyi János Gimnázium és Vegyipari Szakközépiskolájában kezdtek tanítani. A kötelező tantárgyak közül Mária magyar, Géza orosz nyelvi órákra nyitott be az osztályokhoz. 

Néhány kollégájukkal együtt, az iskolától szó szerint pár lépésnyire álló épületben volt az otthonuk. Külön-külön szobában. Házasságkötésük után lakást kaptak egy Eternit lakótelepi pedagógus házban. Jöhettek a nagy séták a suliba és haza esőben, hóesésében, vidám napsütésben.

Kora esténként hazafelé biztos pont volt a rendőrőrssel szemközti egykori Alkotmány. A bemutató szintű moziban kevés olyan film pergett, amelyet ne láttak volna. Egy szerencsés csere után költözhettek a város Duna-parti három kilencemeletes épülete egyikének legfelsőbb szintjére. Innen közelségét tekintve nem nagy ugrással, legnagyobb folyónkhoz, a Dunához szintén karnyújtásnyira lévő otthonuk immár harminchárom éve egy családi ház.

Tenni akarók

Mária mindig alkotó tagja volt a településért tenni akarók közösségének. Rendszeresen közreműködött ünnepségek, kiállítások előkészítésében. Húsz éve alapította azt a felnőtt képzőművész szakkört, amelynek jelenleg is a vezetője. Sorra jelentkeznek soraikba új alkotók.
Két nagyon sikeres divatbemutatót rendezett az Ady Endre Művelődési Ház színháztermében. Helyi butikosok adták kölcsönbe a ruhákat, amelyeket gimnáziumi diákok mutattak be. A tanulóknak rendszeresen szervezett virágkötő tanfolyamok közül kettő azzal színesedett, hogy bárki résztvevője lehetett a városból. A Térségi Közösségi Ház belső arculatának kialakításakor figyeltek a tanárnő javaslataira.

Idősebb fiuk, Géza a közeli Esztergomban él családjával. Angolt tanít, felesége németet. Egy fiú unokával örvendeztették meg a nagyszülőket. Kisebbik csemetéjük, a közlekedésmérnök Ádám húsz éve él Londontól háromnegyed órányi autóútra. Egy repülőtársaságnál dolgozik, három fiúk van.

Kérdésünkre, hogyan érintette őket, hogy együtt érdemelték ki Nyergesújfalu városának Pro Urbe elismerését, nem meglepő módon, egybehangzó választ hallottunk. Életükben eddig együtt gondolkodtak, egyetértésben, együtt tervezték jövőjüket, jelenüket, teszik nagyon jó hangulatban a dolgukat. Mindketten nagyon örülnek párjuk életútja alakulásának. Ezen nagyon jó érzést fokozza, hogy együtt élhették meg a helyi közösség elismerését.

Magyar-orosz-rajz szakon kezdődött egy történet

Gelencsér Gézáné pedagógus szülők gyermekeként, Czirok Máriaként látta meg a napvilágot bátyja húgaként Szigetváron. A helyi gimnáziumban érettségizett. Gyerekkora óta vonzódott az alkotásokhoz, középiskolásként rajzszakkörös volt. Ilyen háttérrel folytatta tanulmányait kollégistaként a Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-orosz-rajz szakon.
Az intézményben csoporttársak voltak férjével. Élete párja családja Sümegen élt, az édesapa jogászként dolgozott itt. Amikor Géza jelezte, hogy már ő is kíváncsi a világra, édesanyja hazautazott Nagykanizsára. Négy éves volt a kisfiú, amikor a családfőt áthelyezték Sümegről Keszthelyre, itt érettségizett a gimnáziumban Gelencsér Géza, akinek agrármérnök öccse és jogász húga van. Egy évet dolgozott a fővárosi Magyar Optikai Művekben, mielőtt 1961-ben elkezdte tanulmányait a pécsi főiskolán.

Géza két cikluson keresztül tagja volt a település önkormányzati képviselő-testületének. Képzőművészeti kiállítások sokaságát nyitotta meg a Kernstok Galériában, a Térségi Közösségi Házban és egyéb alkalmi helyszíneken. Padányi Lajos helytörténésszel együttműködve sok helyi rendezvény szervezésében működött közre, aktív tagja volt a Nyergesújfalu Baráti Köre csoportnak.

A jelenhez visszatérve. Vannak elképzeléseik a városkép javítására. Rövidesen innen folytatjuk beszélgetésünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában