Bányásznap

2023.09.02. 15:40

Csillék gördültek Oroszlányban: a tűzoltók hatalmas győzelmet arattak a versenyen +fotók, videó

Tizenegy csapat, 54 bátor versenyző, több mint egy mázsás gumitalpas csille és több száz méteres szakasz. Ez volt a jubileumi, vagyis a tizedik csilletoló és oroszlányi verseny számokban. A konferanszié célként tűzte ki, hogy egy perc alatt próbálják teljesíteni a távot a csillések, végül a mezőny csaknem fele hozta is az elvártat.

Kemma.hu

52 másodpercre volt szükségük a lánglovagoknak, hogy rajtvonaltól a célig első helyezettként tolják a csillét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Az első csapat olyan nagy hévvel állt rajtvonalhoz, hogy az első méteren kisebb fennakadás jelezte, ennél a versenynél nem csupán az erő, hanem a csapatmunka is számít. Majdnem sikerült kibillenteni egyensúlyából a „bányászszekeret”, de végül minden annak rendje és módja szerint haladhatott tovább, személyi sérülés nélkül. Volt, aki karateruhában látott neki a csilletolásnak, de akadt, aki bányamentő készülékkel. Yamaikai ruhában is álltak rajthoz, a csille elején pedig a bányászlámpa helyett bányászlányka „világított”. Ha már a különbözőségeket vesszük számításba: a Fehérék nevű csapat is kiemelkedett mindközül, ugyanis eggyel kevesebb volt a csapatlétszám az öt főnél, és a négyből az egyik tag a gyengébbik nemet képviselte.

A megmérettetést második alkalommal szervezték a szépen felújított Bányászati Múzeum területén, előtte, hosszú éveken át Oroszlány főtere, a Rákóczi út adott otthont a látványos versenynek. Amíg elkészültek az emléklapok és a menetidő alapján kiosztották az első három dobogós helyet, a szurkoló sorok között összefutottunk Illés Róberttel, a verseny megálmodójával. Szóváltásunk hamar nosztalgiába fulladt, mondván, volt olyan csilletoló, ahol 27 csapat nevezett, és éveken át alig volt 20-nál kevesebb. Elmondta, örül annak, hogy még ma is őrzik azt a hagyományt, amit tíz évvel ezelőtt elindított, és reméli sokáig lesz még csilletolás Oroszlányban.

Végül megszületett az eredmény. Rajnai Gábor alpolgármester gratulált a versenyzőknek és minden csapatnak emléklapot osztott a részvételért. Így járt a taps és a kézfogás Beck Ferenc csapatának, alias Csiga Teamnek, valamint Holló Jani és családjának, de a Bányamentők egyes és kettes csapata, illetve a WBA Henkel, Vágsellye, Konskie, a Csillészeti bányászok, a Fehérék, a Raion Dojo Karate Sportegyesület és a Tűzoltók is szépen teljesítettek. Utóbbi csapat volt a leggyorsabb, 52 másodpercre volt szükségük a lánglovagoknak, hogy rajtvonaltól a célig tolják a csillét. Második lett a Fehérék csapata, 57, 75 másodperccel. A dobogó harmadik fokára a szlovák testvértelepülés képviselői, a vágsellyeiek állhattak 57,87-tel.

Érdekesség, hogy a konferanszié szerint szép eredmény egy perc alatt teljesíteni a távot, ezt 11-ből 5 csapat teljesítette is. Így aztán végképp elégedettek lehet versenyző, szurkoló és szervező is.

A csilletolásról készült videónkat pedig itt tekinthetik meg: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában