Fesztivál

2024.05.17. 16:45

Kardot rántanak a törökök Tatán

Idén is megküzdenek a törökökkel a magyar csapatok a tatai várért. Május utolsó hévégéjén a Tatai Patara sok újdonságot és még nagyobb durranást ígér az érdeklődőknek. Az Öreg-tó is színhelye lesz majd a harcoknak.

Goletz-DeáK Viktória

Heves szóváltásba kerültek egymással az oszmán és a keresztény seregek vezetői a 16. Tatai Patara sajtótájékoztatóján. A turbánosok azt ígérték, hogy idén biztosan legyőzik a magyarokat, nem adják át nekik a tatai várat. A keresztények azonban nem hagyták annyiban: minden erőiket összegyűjtik Tatán, hogy Pálffy Miklós hadvezér vezetésével visszafoglalják a várat. 

Idén is megküzdenek a törökökkel a magyar csapatok a Tatai-várért. Május utolsó hévégéjén a Tatai Patara sok újdonságot és még nagyobb durranást ígér az érdeklődőknek.
Zombori Mihály, a Tatai Patara megálmodója elmondta, hogy több új és régi elemmel is bővül az idei fesztivál
Fotó: GDV

 

Jól is teszik, mert Michl József, Tata polgármestere a Tatai Patara pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezők csak addig rendezhetik meg a török kori fesztivált, amíg a magyarok győznek a harcban. 

Nagy durranás lesz az idei Patara

A Tatai Patara ugyanis a 15 éves háború egyik legemlékezetesebb ostromának állít emléket. 1597. május 23-án volt, amikor gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány a fesztiválnak nevet adó robbanószerkezettel, a patarával visszafoglalta a török kézen levő tatai várat. A háromnapos rendezvényen a több mint 500 hagyományőr érkezik a határokon túlról is. A fesztiválon korhű ruhákkal, haditechnikai eszközökkel, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt kipróbálható fegyverekkel és autentikus csatajelenetekkel készülnek. A látogatók megismerhetik a 16-17. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket, ételeket is. Az idei patara különlegessége lesz, hogy két naszád is forgolódik majd az Öreg-tó habjain, és a hajókról ágyúlövéseket is adnak le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában