Borünnep

2023.09.10. 07:52

Borból és vidámságból az idén sem volt hiány a szőnyi szüreti mulatságon (fotókkal)

Körtvélyfáy Dina

Pogácsával és itallal is kínálták a rendezvény résztvevőit

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Kerekes Tibor, a Szőnyi Kulturális Egyesület vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármesternek adta át a szót.

– Nagy örömmel tölt el, hogy ennyien vagyunk – fogalmazott az alpolgármester. – A főzőversenyre is tizenhat csapat nevezett. Reggel óta remek a hangulat, az idő is kedvezett nekünk. A mai nap a barátkozásról, a jó beszélgetésekről szól, arról, hogy tovább építsük ezt a közösséget.

Dr. Molnár Attila polgármester azt hangsúlyozta, a szőnyiek igazán össze tudnak tartani. Köszönetet mondott többek között a Szőnyi Kulturális Egyesületnek, a Duna Népdalkörnek, a horgászegyesületnek, a Kemence Egyesületnek, a helyi nyugdíjas klubnak és Szőnyi Lovas Sportegyesületnek is, akik aktívan részt vesznek minden eseményen. Hozzátette, sok hasonlóan jó hangulatú rendezvényt kíván az itt lakóknak.

A beszédeket a terményáldás követte, Nagy Attila Ákos református lelkész és Takács Ferenc katolikus plébános jóvoltából. Takács Ferenc arra hívta a figyelmet, minden évben vannak nehézségek a termesztés során, hol aszály, hol a túl sok eső nehezíti a gazdák helyzetét. Mint mondta, szerencsére az idei termés végül nagyon jó lett.

– Miénk a munka, istené az áldás – hangoztatta a plébános. – Amelyet azért kérünk, hogy örömmel tudjuk elfogyasztani azt, amit sikerült megtermelni.

Végül Takács József önkormányzati képviselő, a tavalyi bíró adta át a stafétát az új bírónak, Benczik Attilának és feleségének, Benczikné Vida Tímeának. Takács József arra kérte a házaspárt, vigyázzanak a helyi közösségekre, tartsák meg a szőnyi hagyományokat.

Ezt követően elindult a szüreti felvonulás Szőny utcáin. A művelődési ház környezetében is folytatódtak a programok. A gyerekeket fajátékok, LogiKuckó foglalkozás várta, a felnőttek pedig a népi iparművészek és kézművesek vásárán, valamint a Komáromi Kosárközösség piacán nézhettek körül.

A rendezvényen mások mellett fellépett Herczog Ricsi harmonikás, este pedig az Exotic zenekar pörgette fel a hangulatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában