Workshop

2023.08.21. 10:21

Új kemencében készült kenyereket kínáltak kóstolásra a nyergesi tájház udvarán

Kemenceavatóra, kenyérsütő workshopra hívta az érdeklődőket szombaton reggelre az idén belső részeiben alaposan felújított, korszerűsített, a Nyergesi János festőművész egykori otthonából kialakított Nyergesi János Emlékház és Tájházba az Ady Endre Művelődési Központ.

Fenyvesi Károly

Kenyérsütéssel avatták fel az új kemencét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Workshop. Az idegen kifejezéstől nem ijedtek meg a hölgyek, nagyon gyorsan gazdára találtak az ingyenes, csak előzetes regisztrációhoz kötött helyek a közösségi tér két apró asztalánál. Az érkezés perceiben mosolyok között esett néhány szó arról, hogy magyarra fordítva, csak a megjelölt témáról lesz szó szakszerű vezetéssel.

Utóbbiról a helybeli, sokak számára a világhálóról is jól ismert kenyérsütő-ötletgazda, Komeiner Péterné, Ilona gondoskodott. Eszközökkel, alapanyagokkal, a tervezett kenyérsütéshez közreadott, megfelelő darabszámú recepttel érkezett. Hogy sok újdonságot tudott mondani, annak ékes bizonyítékai voltak az elhangzott kérdések. Némi próbálkozással, az udvaron fellépésének nyitányát élvező, kicsit a közösségi tér ajtaján beleső füst is szereplője lehetett az államalapítás évfordulója alkalmából rendezett városi események első eseményének.

A folytatásról Ilona elmondta, hogy szombaton hajnali fél négykor kelt. Igyekezett olyan alapos munkát végezni, hogy sikereket érjen el a kora este az egyik helyi pincesoron kezdődő kenyér szépség- és ízversenyen is. Nyitányként a tájház udvarán felállított, szombaton avatott kemencéből hét új, remek, élesztős szendvicskenyeret tudtak kóstoltatni a workshop aktív, dagasztós, sütős részvevőivel is. 

Most már tudja

Egy alapfeladat adott volt a nyergesi kemenceavató találkozón. Tíz deka, illetve negyven deka más típusú liszt, továbbá pici cukor, illetve só, aztán élesztő, nagyfröccsbe kínálkozó mennyiségű tej, némi víz, négy dekára hajazó vaj felhasználásával kombináltan lehetett nagyot alkotni. A recept nagy titka a Tang Zhong volt. Magunk között tudnak titkot tartani? Hatvanöt fokra hevített egy evőkanál liszt és öt evőkanál víz keveréke. Hmm... elárultam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában