Zöld Busz Projekt

2023.08.08. 15:00

Tatán és Komáromban is tesztelték az e-buszokat

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben, a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával - közölte a Volánbusz a programban résztvevőkkel közös közleményében. A környezetkímélő buszokat tavaly tesztelték Komáromban és Tatán is.

Várvizi Tamás

A környezetkímélő buszokat Tatán és Komáromban is tesztelték

Fotó: SOMOGYI LAJOS

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM-csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg, az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztéssel a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely helyi járműállományának jelentős része megújult, így csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A közleményben kifejtették, a HUMDA kiemelten fontosnak tartja, hogy - a kormányzat céljaival összhangban - Magyarország 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul az általa koordinált Zöld Busz Program. Részletezték, hogy az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6 ezres autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra. A fejlesztések érdekében a közlekedési társaság olyan partneri együttműködésekre törekszik, amelyek elősegítik a közép- és hosszútávú elképzelések megvalósítását.

Felidézték, hogy a Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be több sikeres pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást.

Ismertették, hogy a járművek a fővárosi agglomerációban, illetve Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében javítják a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A fejlesztések a Zöld Busz Program átlagosan 76 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósultak meg. A beruházással jelentősen fiatalodott és korszerűsödött a fenti hat megyeszékhelynek a helyi autóbusz flottája is.

Tesztelés két városban
Tavaly márciusban Tatán, valamint Komáromban is tesztelték a környezetkímélő e-buszokat. Steiner Attilával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságért és klímapolitikáért felelős államtitkára Tatán akkor arról beszélt: a 25 ezer lélekszám alatti települések közül Tata az elsők között próbálhatja ki a zöld buszt. Komárom is részt vett a programban, melynek köszönhetően csaknem egy hónapos tesztüzem keretében a városban élők kipróbálhatták a tisztán elektromos hajtású autóbuszt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában