Károk

2023.08.08. 18:00

Pusztított a vihar, számtalan fa dőlt ki a Pilisi Parkerdő területén is

Károkat okoztak az elmúlt napokban Budapest és környékén szokatlan intenzitással tomboló viharok a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőkben is – közölte a társaság. Az állami erdőgazdaság óvatosságra inti a természetjárókat.

Walczer Patrik

Az elmúlt hétvégén, különösen szombaton hajnalban erős zivatarok haladtak át a Pilisi Parkerdő illetékességi területén, melynek nyomait Pest vármegye több pontján is látni lehet. Komárom-Esztergom vármegye területét is érintették viharok, például a Pilis déli oldalán, a Kesztölcről Klastrompusztára vezető út mentén is látni lehet több kidőlt fát. 

A közlemény szerint a Pilisi Parkerdő munkatársai azóta is folyamatosan dolgoznak a károk felmérésén. Azt viszont a munka elején tapasztalták, hogy a zivatarok következményeként számos fa dőlt ki és ágak szakadtak le. Az említett klastrompusztai aszfaltos útba több, az erdőn átvezető földút is becsatlakozik, a heves esőzések miatt a találkozásuknál jelentős mennyiségű sár került a burkolatra. A társaság hozzátette: több helyen a hordalékok akadályokat okoztak és csuszamlások is tapasztalhatók.

Arra hívják fel az erdőjárók és turisták figyelmét, hogy az elkövetkező időszakban különös körültekintéssel látogassák az erdőket, mert sok helyen találkozhatnak a turistautakra dőlt fákkal, nagyobb ágakkal, hordalék akadályokkal. Emellett a viharkárok miatt több, ezután leszakadó ágra, gallyra és más veszélyekre is számítani lehet. Végezetül hozzátették: a károk felmérését követően a frekventált turistautak akadálymentesítését megkezdik, addig minden erdőjáró és természetbarát türelmét kérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában