Erasmus

2023.08.22. 11:25

Netguruk lettek az idősek hála a tataiaknak +fotók

Lezárták a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság három éves nemzetközi projektjét. A konferencián a tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők.

Goletz-DeáK Viktória

Közös tapasztalataikat osztották meg a zárókonferencián

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Az ERASMUS+, Stratégiai partnerségek program keretében még 2019-ben sikeresen pályázott Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) az „Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez” című nemzetközi projektje. A három éves projekt megvalósításának végén tartott zárókonferencián a résztvevők osztották meg közös tapasztalataikat egymással. 

Borsó Tibor, a MZNT elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a hároméves programjuk négy országot érint. Magyarországról Tata, Romániából Székelyudvarhely, Szerbiából Magyarkanizsa, illetve Szlovákiából Martos csatlakozott a programhoz. 

– A program ahhoz segített megteremteni a feltételeket, hogy a négy országban az idős embertársaink előtt szélesre táruljon a digitális ismeretszerzés, művelődés, a társadalmi és családi kapcsolattartás kapuja. A nemzetközi együttműködésen alapuló projekt elsősorban jó gyakorlatok megismerését és cseréjét irányozta elő. A jó gyakorlatokat partnertalálkozók során elemeztük és ha kellett, közösen finomítottuk, módosítottuk. A tanultak elemzését, feldolgozását követően igyekeztünk az eredményeket, a tapasztalatokat összegezni, értékelni és terjeszteni. A projekt végén a 16 jó gyakorlatból gyűjteményt állítottunk össze, melyet öt nyelven teszünk közzé partnereinkkel közösen honlapjainkon - magyarázta az elnök.

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette projektvezető a konferencián elmondta, hogy a projektben alkalmazott innovatív modellük lényege, hogy a szakmailag képzett oktató átadja az általános ismereteket.

– A fiatalok szó szerint leülnek az idős résztvevők mellé, és gyakorlati segítséget nyújtanak a tanultak alkalmazásában. Csökken az úgynevezett. „generation gap” a két nemzedék között. Ugyanakkor az esélyegyenlőség is érvényesül mint hozzáadott érték. Mindenki egyformán kap segítséget, és azt a saját képességeire szabja - magyarázta a projektvezető. Hozzátette: hazánkban az önkéntes fiatalok a kötelező 50 órás közösségi munka keretében csatlakoztak a programhoz. A csatlakozó délvidéki partnereknél azonban nincsen a fiataloknak ilyen kötelezettségük, így ott először a motivációt kellett megtalálni. A MZNT egyik jó gyakorlataként motivációs kérdőívben kérdezték meg a fiatalokat, hogy mi ösztönözné őket a programhoz való csatlakozásba.

Népszerű volt
A három délvidéki partnerországban végül a motivációs kérdőív nyomán jelentkeztek a diákok a programba. A fiatalok a magyar példához hasonlóan leültek egy idős mellé és segítettek számukra a digitális ismeretek elsajátításában. 
– Mintha az unoka magyarázná otthon a nagyszülöinek, hogyan kell kezelni a közösségi médiát, vagy egy emailt küldeni a messze költöző rokonoknak. A program végén kapott visszajelzések alapján a fiatalok nagyon élvezték az idősekkel együtt töltött időt. Volt, aki azt mondta, hogy lett egy harmadik nagymamája - árulta el a program projektvezetője, aki a nemzetközi sikert látva szeretné, ha a magyar program is újra elindulhatna, és a vármegye több településén is elérhető lenne a fiatalok és az idősek számára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában