Kemma.hu videó

2023.08.22. 17:31

Megnéztük, hogyan is készül és mennyibe kerül az ország tortája +fotók, videó

Spicces Füge Respektus és a cukormentes Kikelet sült idén az országnak. A sikeres fogadtatásról és a sütés nehézségi fokáról beszélgettünk a tatabányai mestercukrásszal, Sajdliné Rabóczky Beátával.

Kemma.hu

Belestünk a kulisszák mögé: Sajdliné Rabóczky Beáta mestercukrásszal beszélgettünk

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Az idén 17. alkalommal rendezték meg az Ország Tortája versenyt. Ezúttal Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a Spicces Füge Respektus fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A cukormentes édességek versenyét pedig az idén Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a Kikelet nevű alkotással. Az államalapítási ünnepségek óta lehet kapni a különleges édességet, csaknem 1400 forintba kerül egy szelet vármegyénk cukrászdáiban. Mindközül a sárberkiben jártunk, ahol Sajdliné Rabóczky Beáta mestercukrász mesélt lapunknak az elkészítés körülményeiről és az ínyencség fogadtatásáról is.

– Egy országtorta elkészítése sosem egyszerű – kezdi el mesélni Sajdliné Rabóczky Beáta, akit segítségül kértünk a Spicces Füge Respektus és a cukormentes Kikelet bemutatásához. A sárberki cukrászdában augusztus 19-től, szombattól kaphatóak a finomságok, de ez nem azt jelenti, hogy megállt volna az élet a Stop-ban. Egy egész csapat dolgozik azon, hogy az államalapítás ünnepére minden a legnagyobb rendben legyen. Legalábbis a süteményes tányérokon.

– Öt oldalas receptet kaptunk kézhez, ami már önmagában is azt jelenti, hogy sok rétegből áll és sokféle alapanyagot tartalmaz a torta. Augusztus eleje óta nagy a jövés-menés a cukrászdában és serény kezek alatt zajlik a próbasütés, főzik a krémeket és gyűjtik a tapasztalatokat – mondta el lapunk kérdésére a tatabányai mestercukrász. Bea a Magyar Cukrász Ipartestület kérésére nem árulhat el sok mindent a készítésről, a december 31-ig szóló titoktartási nyilatkozatot a tatabányai mestercukrász is aláírta.

– Nagyon finom fügebetét van benne és sok-sok dió. Ropogós betétet és karamellt, illetve mandulalisztet tartalmaz. A Kikeletet viszont csak azt. Gluténmentesnek nem hívhatjuk, de elmondható róla, hogy hozzáadott gabonalisztet nem tartalmaz. Érdekessége, hogy fekete tea az alapanyaga, ezt bergamonttal és virágszirmokkal ízesítjük. Pihentetjük a főzetet és úgynevezett infúziókat készítünk, vagyis sűrítményt kapunk és ezt használjuk az alaphoz. A tea ízét kiemeli a fehércsokis mousse és citromhab tökéletes elegye – avatott be a titokba Bea, aki nagyon büszke a cukrászcsapat sikerére és persze az országtortáéra is.

– Sokkal többen keresik és veszik a cukros verziót, a cukormenteset már kevésbé. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évről évre nagy figyelmet fordít a mentességre, éppen ezért az idei tortaszeleteket cukorbetegek is fogyaszthatják – teszi hozzá a cukrászda vezetője. Azt is elárulta, a kereslet határozza meg, meddig készítik a 2023-as országtortát. Jelenleg - szintén a vásárlók kívánságára - a korábbi évek nyertes süteményei is helyet foglalnak a pultban. Például az Őrség Zöld Aranya, ami 2016-ban győzött, vagy a tavalyi cukormentes verzió, a Nagyi kedvence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában