Eskütétel

2023.08.29. 14:13

Ismét állampolgársági esküt tettek Ácsteszéren

Sinkó Inna és Szvida Artem Ácsteszéren váltak magyarrá.

Kemma.hu

Sinkó Innát és tizenegy éves gyermekét, Szvida Artemet Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke honosította. A több hónapos állampolgársági eljárást követően érkeztek el a honosítás ünnepélyes pillanatához, az eskütételhez. 

– Emlékezetes állampolgársági esküt tudhatunk magunk mögött. Együtt izgultunk Innával és férjével az utóbbi pár napban, hiszen közös gyermekük bármelyik pillanatban világra jöhet. A több hónapos állampolgársági eljárást követően elérkeztünk a honosítás ünnepélyes pillanatához, az eskütételhez – tájékoztatott Ácsteszér község önkormányzata.

Az állampolgársági törvényben szabályozottak szerint az esküt tevők Vuts Norbert, Ácsteszér polgármestere előtt állampolgársági esküt tettek, és ezt követően vette kezdetét magyar állampolgárságuk. Az eskütétel és az aláírás alatt halkan szólt a Himnusz szimfonikus zenekari változata, majd a jegyzőkönyv aláírása után a jelenlévők el is énekelték azt. Az eskütétel után Hullám Annamária anyakönyvvezető köszöntötte az eskütevőket, és így fogalmazott: magyarnak lenni soha nem volt könnyű, ma sem az. Válságos időket élünk, melyben át kell gondolnunk a kitartás, túlélés, hűség, ragaszkodás, lelket szorongató érzelmi viharait. Ezek elviseléséhez a történelmi múlt megismerése ad hitet, energiát. Ez a maroknyi nép, letelepedvén a Kárpátok ölelő karjaiban, a történelmi viharok és sorscsapások közepette is megmaradt magyarnak. 

– Az Önök számára Magyarország nem születési adottság, hanem tudatos döntés, választás volt. Ezután köszöntötte Sinkó Innát és Szvida Artemet, mint Magyarország új állampolgárait – fogalmazott az anyakönyvvezető.

– Magyar állampolgárrá avatásuk napján kívánom, hogy érezzék itthon magukat Magyarországon, és szűkebb hazájukban, Ácsteszéren – tette hozzá.
Ezután Vuts Norbert átadta a magyar állampolgárságot igazoló okiratot, valamint annak jelképét, hogy a magyarság egy és oszthatatlan, és történjék bármi az idők során, legyenek határok akárhol is meghúzva, mi mindig összetartozunk.

– Kívánom, hogy a magyar állampolgárság megszerzése jelentse önöknek a magyar nemzethez való tartozás örömteli érzését. Isten éltesse sokáig önöket magyarságukban – emelte ki a polgármester.

Eskütételek
Nem Sinkó Inna és Szvida Artem az egyedüliek, akik Bakonyalján váltak magyarrá. Tavaly márciusban Holubák László tette le Ácsteszéren az állampolgársági esküt. A folyamat ugyanígy zajlott, Magyarország Köztársasági elnöke honosította a kérvényező Hobulák Lászlót, és erről okiratot adott ki. Hullám Annamária anyakönyvvezető köszöntötte az eskütevőt az Ácsteszéri és a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatal nevében. Majd Vuts Norbert polgármester előtt esküt tett, és ezzel vált hivatalosan is magyarrá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában