Munkahely

2023.08.11. 18:30

Csökkent az álláskeresők száma megyénkben, a kisbéri járásban kedvezőtlenebb a helyzet

Az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal kevesebb, 4 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. március végén Komárom-Esztergom vármegyében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, első negyedévre vonatkozó megyei összegzéséből.

Kemma.hu

Vármegyénkben csökkent az álláskeresők száma, aki akar el tud helyezkedni

Ezzel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia, a fogyás mértéke az országos átlagnál nagyobb volt. A pályakezdő álláskeresők (175 fő) 7,4 százalékkal kevesebben lettek, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 3,9 százalékot tett ki. Ezer lakosra az országos átlagnál kevesebb, 15 álláskereső jutott, a vármegyén belül arányuk a Komáromi és a Tatabányai járásban volt a legkedvezőbb (14), a Kisbéri járásban pedig a legkedvezőtlenebb (21).

Az álláskeresők legnagyobb hányada (32 százaléka) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett 31 százalékának szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 29 százalékának érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 8,2 százalékuk pedig diplomával rendelkezett. A 25 év alattiak között az érettségivel, illetve technikumi végzettséggel rendelkezők (47 százalék) képezték a legnépesebb csoportot, míg az ennél idősebbek körében a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezők (32–32 százalék).

Március végén 2,4 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 33 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A munkaerőpiac feszesebbé vált, tíz üres álláshelyre itt jutott az egyik legkevesebb, 19 álláskereső, 8-cal kevesebb, mint 2022 márciusában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában