Gyomnövény

2023.08.17. 17:30

Az oroszlányi temető mögé hatalmas parlagfűtenger nőtt

Parlagfűvel fertőzött terület fotója kering a facebookon, ami az oroszlányi temető mögött készült. A szemfüles fotós szerint nyomokban lucernát is tartalmaz a terület. Összegyűjtöttük az irtás büntetési tételeit, és azt, kinek a felelőssége rendben tartani a területet.

Wágner Zsanett

Az első és legfontosabb kérdés, hogy kinek a tulajdona a terület. Amennyiben önkormányzati, akkor a hivatal felelőssége a parlagfűirtás. Abban az esetben, ha magánszemélyé, akkor pedig a tulajdonosé. A korábbi szabályozás szerint a földhasználó csak az adott év június 30-ig volt köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, a hatályos szabályozás szerint viszont a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség. Mulasztás esetén az illetékes megyeszékhelyi járási hivatal a földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot szab ki. 

Minden évben felmérést készít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fertőzött területekről. Hivatalosan 15 ezer és 5 millió forint közötti büntetést lehet kiszabni – ezek a büntetési tételek pedig a Nébih tájékoztatása szerint idén sem fognak változni.

Tavaly például az ország teljes kül-és belterületén összesen 73,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság az elhanyagoltan hagyott parlagfüves területek miatt. Ugyanakkor évről évre csökken a kiszabott bírságok összege: 2019-ben még 136 millió forintra bírságolták azokat, akik saját földjükön vagy kertjükben nem nyírták le vagy irtották ki gyomnövényt.

A megyei kormányhivatalok 2022-ben 1394 esetben bírságoltak, belterületen pedig 57-szer. Míg a 1,5 milliós bírság külterületen született, belterületen a legmagasabb, mit kiszabtak, mindössze 50 ezer forint volt. A hatóság szerint a növényvédelmi bírság mértékét elsősorban a parlagfűvel fertőzött terület elhelyezkedése, mérete, valamint annak átlagos borítottsága határozza meg.

Ha a károsító gyommal borított terület átlaga nem haladja meg 10 százalékot, az irányadó bírságtétel legalacsonyabb összege szabható ki. Ha pedig a parlagfűvel borított terület átlaga meghaladja az 50 százalékot, akkor az irányadó bírságtétel legmagasabb összegét kell alkalmazni.

Az elmúlt években indult el a lakossági bejelentések automatizálása is. Tavaly a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül összesen 2081 esetben érkezett közérdekű bejelentés, 1418 belterületre, míg 663 külterületre esett. 2022-ben is volt az ország teljes területét kis repülős parlagfű felderítés, emellett több tízezer hektárnyi mezőgazdasági terület ellenőrzésére is megvalósult földi bejárások alkalmával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában