Előadások

2023.08.01. 14:01

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet a tatabányai Szent Borbálában +fotók

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját.

Kemma.hu

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából workshop-szerű előadásokkal, kiállítással, standokkal készültek a szervezők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Idén először a tatabányai Szent Borbála Kórházban is közösen hangolódtak az érdeklődőkkel.

A rendezvényen nem csak a szoptatás volt a téma. Az érdeklődők megismerhették a szakembereket, akik szülés körüli időszakban segítik a kismamákat, valamint azokat a szervezeteket, egyesületeket, akik a környékben tevékenykednek és munkájukkal segítik a születés utáni mindennapokat. A program családias és közvetlen hangulatú volt, ezért kisebb létszámú workshop-szerű előadásokkal, kiállítással, standokkal készültek a szervezők. Az esemény helyszínéül a tatabányai Szent Borbála Kórház Skill laborja szolgált.

– Azt szerettem volna létrehozni, hogy itt ne csak az anyatejes táplálás legyen, hanem minden, ami kapcsolódik hozzá. A nemrégiben elindult Nem vagyok egyedül kampányban is azt szerettem volna, hogyha látszik, hogy a szoptatást támogatni kell, megérteni, és aki esetleg nem tud szoptatni, annak pedig a legnagyobb részben megértést nyújtani – hangsúlyozta Szabó Boglárka szülésznő, IBCLC Nemzetközi Szoptatási Tanácsadó.

Különböző témákat érintettek az előadók, mint például a gyermekágy szépségeit és nehézségeit, a szűrővizsgálatok fontosságát, valamint az aranyóra jelentőségét. De a jelenlévők választ kaptak a szétnyílt hasizom kezelésére és a gyógynövények hatásaira is. 

Skill labor
– A fejlesztési projektet 2017-ben írták ki, és ennek keretén belül az ország tizenhat vármegyéjének intézménye kaphatott egy egységes eszközparkkal rendelkező oktatólabort. A labor lehetőséget biztosít arra, hogy szimulációs környezetben az egészségügyben dolgozók és a leendő kollégák is fel tudjanak készülni a munkájuk során rájuk váró kihívásokra – emelte ki Dr. Hangsági Edit aneszteziológus, a Skill labor egyik oktatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában