Kitüntetések

2023.08.23. 09:53

Átadták a Szent István-díjat Esztergomban, Erős Gábor pedig emlékérmet kapott

Dr. Szabó Pál Csaba, a Várpalotai Trianon Múzeum megálmodója vehette át idén az Szent István-díjat az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban megtartott ünnepségen. Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, nemzetközi labdarúgó játékvezető-asszisztenst és Lőrincz Sarolta Arankát, a Magyar Kultúra Lovagját, írót, költőt, népdalénekest emlékéremmel tüntették ki.

Walczer Patrik

Bihari Antal és dr. Szakály Sándor adta át a Szent István-díjat Dr. Szabó Pál Csabának (középen)

Forrás: Beküldött

Fotó: Ternován Zoltán

A 21. alkalommal megrendezett díjátadó kezdetén a résztvevők a Sárisápi Bányász Fúvószenekar és Fehér László tárogatóművész közreműködésével elénekelték a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt. Az ünnepség moderátora Kondor Katalin újságíró, rádiós, televíziós műsorvezető volt, aki többek között Prof. Dr. Kásler Miklós korábbi emberi erőforrás minisztert, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját, dr. Liszkay Gabriella professzor asszonyt, Nemeskürty Harrietet, a Szent István-díj Közhasznú Alapítvány nagy támogatóját és a korábbi díjazottakat is köszöntötte.

Dr. Kásler Miklós beszéde után elsőként a Szent István-díj emlékérmet adták át. Elhangzott, hogy az elismerést elsősorban olyan személyek kaphatják meg, akik a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Ez az emlékérem a Körzeti Televízió díja, melyet szintén Bihari Antal alapított és terveztetett meg. Egyik oldalán a Szent István-díj, a másikon a tévé logója szerepel.

Átadták Esztergomban a Szent István-díjat
Prof. Dr. Kásler Miklós is beszédet mondott
Fotó: Ternován Zoltán / Forrás:  Beküldött

Az alapítvány kuratóriuma régi adósságát kívánta törleszteni idén. Eddig különböző okok miatt nem tudták átadni Erős Gábornak az emlékérmet, akit tavaly tavasszal országgyűlési képviselőnek választottak és aki az összmagyarság érdekében végzett példaértékű közéleti tevékenységével érdemelte ki az elismerést. Az „Arany játékvezetői kar” tagjának pályafutását, tevékenységét korábbi társa, Kassai Viktor mutatta be a közönségnek.

A díj története

Bihari Antal mintegy harminc éve részt vett a szlovákiai Szőgyén községben a Felvidékről kitelepítettek első találkozóján. Akkor még nagymamáját és édesanyját kísérte el, akik elszenvedői voltak a kitelepítésnek. Valójában ott értette meg a felvidéki magyarok sanyarú sorsát, itt érlelődött meg benne a Körzeti Televízió és a Szent István-díj megalapítása a határon túli magyarok szolgálatára. Hálás szívvel gondol vissza arra a napra és azokra a kedves emberekre, akik ezt a szép napot megrendezték.

Az idei Szent István-díj emlékéremmel Lőrincz Sarolta Arankát tüntették ki, akit Pósa Homoly Erzsébet, a Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társaság elnöke méltatott és ismertette a díjazott közéleti tevékenységét.

A Szent István-díj átadása előtt dr. Szakály Sándor történész professzor, az alapítvány elnöke méltatta a Dr. Szabó Pál Csabának a közéletben betöltött szerepét, majd felolvasta az oklevél szövegét. Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotását Bihari Antal, a kitüntetés alapítója, kuratóriumi tag adta át a Várpalotai Trianon Múzeum megálmodója számára.

Átadták Esztergomban a Szent István-díjat
Erős Gábor emlékérmet vehetett át az ünnepségen
Fotó: Ternován Zoltán / Forrás: Beküldött

A rendezvény végén bejelentették, hogy jövőre Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós kapja a Szent István-díjat, míg emlékéremmel Neuzer Andrást, a Neuzer Kft. alapító-tulajdonosát, és Szenes Lajost, korábbi táti polgármestert tüntetik majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában