Évforduló

2023.08.18. 14:34

Államalapítás és évforduló: így ünnepel Esztergom!

Sűrű napoknak néz elébe az augusztus 20-át, az államalapítást ünneplő, idén 1050 éves Esztergom. Az országos jelentőségű háromnapos eseménysorozatban az államalapítás bölcsőjének számító királyvárosban kulturális fesztivál, díjátadók, ünnepi köszöntők sora várja a közönséget.

Kemma.hu

Az idei ünnepségek helyszíne, az Erzsébet park, ahol már kiállították a Szent Korona virágszobrot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Augusztus 18-án 18:50-kor Hernádi Ádám polgármester köszöntjével nyílik meg a Szent István Napok rendezvénysor az Erzsébet parkban, mely színtér a három nap alatt lesz az ünnepségek egyik fő helyszíne. Külön látványosság az itt felállított, a Szent Koronát és a koronázási ékszereket ábrázoló hatalmas virágszobor, mely minden évben a fotósok, szelfizők kedvence. Augusztus 18-án az Erzsébet parkban felállított nagyszínpadon lesz látható 19 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Színház, Roby Lakatos hegedűvirtuóz produkciója.

Augusztus 19-én, délelőtt 10-kor a Sissi-szobornál Habsburg György koszorúzza meg híres rokona mellszobrát. Az alkotás szomszédságában lévő Erzsébet iskolában 11 órától tartják az idei Szent István-díj átadót. 14 órától az Erzsébet parkban a Veszprémi Kabóca Színház és a Magyarock Dalszínház lép fel, mellettük filmvetítések és gasztroudvar várja a publikumot.

Augusztus 20-án 10:30-kor Novák Katalin köztársasági elnöke mond beszédet az Erzsébet Parkban lévő színpadon, majd ezután áldják meg az egyházak képviselői az új kenyeret. 11:30-tól gyerekprogramok, gasztroudvar, filmvetítések lesznek, 16 órától pedig a Forrás Színház és a Babits Mihály Színház egy-egy produkciója lesz látható-hallható. A gasztroudvar 18-án és 19-én éjfélig, vasárnap 22 óráig lesz nyitva. Az ünnepség alkalmával további elismerést is átadnak a sajtó jelenlétében a hétvégén, melyekről később lehet majd tájékoztatást kapni a médiából. Ekkor adják át a Lancea Regis-, a Boldog Gizella és a Szabó Erna-díjakat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában