Támogatás

2023.08.06. 18:27

A tatai Eötvös is érintett az országos diáklabor felújítási programban

Több mint 1 milliárd forint támogatásból újulhat meg szeptembertől 24 magyarországi középiskolai diáklabor a „Selye János Diáklabor Hálózat kiépítése” című projektnek köszönhetően. A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium is részesül a támogatásból.

Kemma.hu

A 24 intézmény között szerepel a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium

Fotó: Mohácsy Viktor

A fejlesztések célja, hogy gyakorlati eszközökön keresztül felkeltsék a diákok figyelmét a kutatói pályák iránt, minél korábban és minél szélesebb körben elérhetővé tegyék a fiatalok számára a legújabb innovációs eszközöket, továbbá bemutassák a legújabb tudományos eredményeket.

A projekt segítségével szakmai továbbképzések, tudományos rendezvények, valamint tanácsadás is elérhető lesz, összekapcsolva ezzel a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplőit. A diáklaborok és hálózatuk hatékony működése érdekében a program teljes időtartama alatt személyes tanácsadás és vezetőfejlesztés is biztosított.

A már meglévő diáklaborok mellett újak, köztük egy mobillabor létrejöttét is segíti. A kezdeti sikereknek köszönhetően a projekt második körében további 342 millió forintos keretösszeg áll majd rendelkezésre az intézmények számára.

A Neumann János Program hangsúlyos része a kutatói utánpótlás folyamatos biztosítása, a magyar kutatók számának további növelése. Ezt figyelembe véve a kormány kiemelten támogatja a fiatalok matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai pályaorientációját, ugyanis ezen tudományterületek magasan képzett szakemberei kulcsszerepet játszhatnak a tudásgazdaság fejlődésében, az innováció előrehaladásában, valamint a nemzetgazdaság fejlődésében. A diáklaborok a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap közvetlen támogatásával valósulnak meg.

Létrejötte
A Nemzeti Innovációs Ügynökség a magyar innovációs vállalkozások közvetlen segítésére jött létre. Portfóliójában a fiataloknak szóló képzések, tehetséggondozó programok és mentoráció ugyanúgy szerepelnek, mint az érettebb vállalkozásoknak szóló valorizációs, inkubációs, nemzetközi kapcsolatépítő programok, melyekkel a startupok következő szintre lépését ösztönzi. Tudományterülettől függetlenül az ügynökség célja, a teljes ökoszisztémát segíteni az innováció magjának elültetésétől a sikeres piaci hasznosulásig, ezzel pedig egy információs és támogató csomóponttá válni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában