Kemma.hu podcast

2023.08.06. 18:40

A tatabányai egészségügy születése - a kor, amiről már csak ezek a fotók mesélnek (PODCAST)

Képes történelem című beszélgetés-sorozatunkban Sugár Gabi újságíró és Dallos István fotóművész, helytörténész korabeli fotók kapcsán idézi fel Tatabánya történetét. A bányászathoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások kiépítését kísérhetik a hallgatók ebben a részben figyelemmel.

Kemma.hu

Az 1894-es kép az első tatabányai kórházat ábrázolja.

Forrás: Beküldött

Kiemelt képünk különlegessége miatt a fényképészeti technológiák is előkerültek, hiszen a sorozat beszélgetései alatt ez az első színes fotó. Az 1894-es kép az első kórházat ábrázolja. 

A következő fotón már a később épült 132 ágyas nagykórház egyik kórterme vehető szemügyre. Ez az intézmény hosszú évtizedekig szolgálta a városban és a környezetében élőket, első orvosa dr. Szabó Ignác volt. Ma itt működik a nemrégiben átadott katolikus gimnázium. 

A 132 ágyas nagykórház egyik kórterme
A 132 ágyas nagykórház egyik kórterme
Forrás: Beküldött

A mai tűzoltóság területén építették fel annak idején a járványkórházat. A harmadik kép ezt mutatja. Indokoltságát egy sajnálatos tífuszjárvány adta. 

Az egykori járványkórház
Az egykori járványkórház
Forrás: Beküldött

A negyedik képen pedig az egykori Kórház utca látható, ahol orvoslakások voltak. Ez a mai Cseri lakótelep, a ma még eredeti helyén működő gőzfürdővel szemben.

Az egykori Kórház utca orvoslakásai
Az egykori Kórház utca orvoslakásai
Forrás: Beküldött

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában