Kemma.hu podcast

2023.07.31. 14:46

Tatabánya története hat képen keresztül 1902-től az 1920-as évekig - PODCAST

Képes történelem című beszélgetés-sorozatunkban Sugár Gabi újságíró és Dallos István fotóművész, helytörténész korabeli fotók kapcsán idézi fel Tatabánya történetét. Ezúttal az 1900-as évek elején járunk, s hat képen keresztül láttatta a korabeli várost Dallos István.

Kemma.hu

Az első kép a tatai Nóbel Nyomdában fénynyomással készült képeslap 1902-ből. A második képen az 1/a akna függőaknája látható, emlékét a Szent Borbála úton, az árkádokkal szemben egy ház falán őrzik. A harmadik fotó vélhetően az 1920-as években készült, s a VI-os akna eredeti lejtaknáját ábrázolja. Ez Felsőgallán, a Bányász körönd mögött volt. A következő fotón a Nyolcasi Félsor (Hosszú sor) látható, s a IX-es akna csilléi, amely a mai szemét telep helyén volt. A téglagyárat ábrázolja az ötödik fotó, amely később a valamikori bányagépgyár anyagudvara lett.

Ennek a résznek az utolsó képén a központi gépműhely kovácsműhelye látható, amelyben ifjúkorában Dallos István is járt már.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában