Körmenet Vértessomlón

2023.07.03. 19:35

Sarlós Boldogasszony Búcsúján huszonhat hálaszívet helyeztek el

Több százan érkeztek a hétvégén Vértessomlóra a Sarlós Boldogasszony Búcsúra a környékbeli falvakból, Várgesztesről, Környéről, a távolabbi településekről, és külhonból is. Megtelt a templomtéren felállított rendezvénysátor, és a környező fák alatti padok is a hívekkel, zarándokokkal – adta hírül a vertessomlo.hu.

Kemma.hu

Körmenetet is szerveztek Vértessomlón

Forrás: vertessomlo.hu

A körmenet a Kápolnától indult a falu határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez, melyhez idén is csodálatos virágkompozíciókkal ékesített út vezetett.

A templomtéri rendezvénysátorban Pfiszterer Zsuzsanna, Vértessomló díszpolgára német és magyar nyelven ismertette röviden a kegyhely történetét. Elhangzott: a galántai és fraknói gróf Esterházy József, a terület birtokosa és a templom kegyura a tiszttartójával történt egyeztetés után 1733–ban hívott a vidékre német telepeseket. Az első vállalkozó szelleműek 1734. május 1–jén érkeztek, akikkel 1737–ben már örökös szerződést kötött. A telepesek elsőként a Köves forrásnál tartottak pihenőt, majd csengő hangját követve az erdőbe jutottak, ott egy kis kápolnát találtak, s a jelenlegi kegytemplom főbejárata feletti kronogramma tanúsága szerint 1735–ben már fel is újították. A ferences rendi szerzetes, Publer András nyújtott a közösségnek lelki támaszt, Magyaróvárról ő hozta el 1734–ben a kegyképet, a szomorúak vigasztalóját. A kegyhely 1875–ben nyerte el jelenlegi formáját.

– Évszázadok óta jövünk el a szomorúak vigasztalójához. Köszönetet mondani a kapott, megélt és átélt szépért, jóért, egészségünkért. Mert jó nekünk itt összegyűlni, égi édesanyánk szentélyében. Neki hálát, köszönetet mondani, segítségét kérni. Mária kegyesen meghallgat, oltalmat nyújt, csodákat visz végbe – fogalmazott a díszpolgár, majd Visnyei László plébános fejezte ki köszönetét Spányi Antal megyés püspök számára, hogy idén is elfogadta a Vértessomló Római Katolikus Plébánia meghívását. Üdvözölte a megjelent vendégeket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, a településvezetőket, híveket, paptestvéreket, zarándoktestvéreket, gyóntató atyákat. A plébános a hívek nevében a kegykép egy másolatával köszöntötte Spányi Antalt püspökké szentelésének negyedszázados évfordulója alkalmából.

– Örömmel jöttünk, mint már annyi éven keresztül, hogy imádkozzunk, együtt kérjük a Boldogságos Szűz Mária égi közbenjárását és az Úr áldását az életünkre, a gyermekek életéért, a betegek gyógyításáért, a világ békéjéért – hangzott el a megyéspüspöktől, aki a vértessomlói nyári egyházi ünnepről így fogalmazott: ezt az ünnepet a mi magyar népünk Sarlós Boldog Asszonynak nevezi.

Vármegyejáró

Az ünnepi szentmisét követően Veres Zoltán vármegyei jegyző átadta Igó István, Vértessomló polgármestere részére a Vármegyejáró sorozat Vértessomlót bemutató filmjét, melyet az esti órákban az érdeklődők meg is tekinthettek a kegytemplom mellett felállított nagysátorban.

– Mi itt, ebben a Székesfehérvári Egyházmegyében a különböző tájegységek zarándokhelyeinek megpróbáltunk sajátos jelentést, sajátos üzenetet adni. Úgy gondoltuk, a somlói kegyhelynek, ennek a csodálatosan szép és ősi zarándokhelynek az lesz a legméltóbb üzenete a mai emberhez, hogyha itt együtt, közösen imádkozunk azokért a házaspárokért, akik gyermeket szeretnének, hogy kettejük szerelméből család lehessen. Imádkozunk azokért, akik szeretnének a betegségtől megszabadulva újra egészséget, életet találni, hogy Istent dicsérjék, és az útját járhassák, s imádkozunk együtt Máriához, a béke királynőjéhez, hogy adjon a világnak békességet – tette hozzá a megyéspüspöktől. 

Hálaszíveket is elhelyeztek 

A Sarlós Boldogasszony Búcsú keretében ezúttal a templomban 26 hálaszívet helyeztek el, amelyeket a közbenjárásra született gyermekek szülei kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában