Magyar méhágazat

2023.07.19. 08:35

Pályázhatnak a méhészek - az ágazatnak minden forint támogatás jól jöhet

Az agrártárca mintegy 2,8 milliárd forintos forráskerettel hirdette meg a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit, amelyek kulcsszerepet játszanak a magyar méhágazat életében. A támogatás ötven százalékát továbbra is a magyar kormány biztosítja. Mint tavaszi összeállításunk is rávilágított, a hazai szakembereknek minden forint támogatás jól jön.

Várvizi Tamás

A méhészek elektronikus úton nyújthatják be kérelmeiket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A támogatások a méhészkedéshez szükséges új eszközök beszerzéséhez, a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudásátadáshoz, valamint a mézmarketing területén jelentenek segítséget. Nagy István kiemelte, a támogatás az idei évtől már az Európai Bizottság által elfogadott Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv részeként válik elérhetővé, forrásának 50 százalékát továbbra is a magyar kormány biztosítja.

A most megjelent rendelet által szabályozott új rendszerben javarészt a korábbi, jól működő Méhészeti Nemzeti Program támogatási formái szerepelnek. A méhészek kizárólag elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön nyújthatják be támogatási és egyben kifizetési kérelmeiket az idén végrehajtott, támogatható tevékenységeik után. 

A méhészeti tevékenység folytatásához és a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása esetén a kérelem benyújtási határideje a számla teljesítési dátumát követő hónap utolsó napja. A méhbetegségek és kártevők elleni gyógyszeres védekezés, valamint a méhhigiéniás körülmények javításának támogatása iránti pályázatok benyújtási határideje a legkésőbb július 31-ei teljesítési időponttal kiállított számlák esetében augusztus 1. A méh­anya-támogatás iránti kérelmek esetén, ha a támogatott tevékenységet alátámasztó számla teljesítése legkésőbb július 31-re datálódik, a benyújtási határidő augusztus 3-a. 

Emlékezetes: a beporzók napja (március 10.) alkalmából a Tehetsz méh többet! program csapata egy esztergomi óvodába látogatott, hogy felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára és a méz fogyasztására. Vida József, a program alapítója akkor úgy fogalmazott: ha nem változik a helyzet, tíz–tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik. A csapat egyébként az óvodának tíz kilogramm mézet, harminc méhes mesekönyvet, több száz foglalkoztatófüzetet és edukációs matricákat ajándékozott. 

Jótékony hatás

A mézet legtöbben alkalmanként használják. Leginkább téli időszakban, a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt megfázáskor, torokfájásos időszakban. Főképpen teába keverve, pedig ideálisabb lenne cukor helyett naponta legalább 2–3 teáskanálnyi, de legfeljebb 2 evőkanálnyi mézet elfogyasztani.
A mézben található gyógy­erőt már a régi időkben kitapasztalták az emberek és használták is gyógyhatásai miatt. Különféle hatóanyagainak köszönhetően nemcsak közvetlenül elfogyasztva hasznos. Ma már a hozzáértők tudják azt is, hogy mik azok az anyagok és összetevők, amelyek miatt a például a szépségápolás sem mondhat le a mézről.
A kozmetikumoktól kezdve a mézes masszázsig bezáróan. A mézek fogyasztását egyénileg hozzáigazítva az egyének különböző elvárásaihoz a betegségek megelőzésében, karbantartásában is eredményeket lehet elérni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában