Bulihangulat

2023.07.14. 15:06

Nagyot szólt a környei sörfesztivál, sztárfellépők szórakoztatták a közönséget (fotók, videók)

Harmincadik alkalommal szervezték meg július második hétvégéjén a Nemzetiségi és Sörfesztivált Környén. A tikkasztó meleg ellenére a három nap alatt a sportpályára több ezren látogattak el.

Sugár Gabi

30 fellépő szórakoztatta a közönséget Környén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Sztárfellépők mellett gyermekeknek, családoknak szóló díjtalan programok, bemutatók, és a szemnek és szájnak is kedvező kézműves utca várta idén is az érdeklődőket. A nagy eseményhez kapcsolódóan pedig az Országos Bringapark Program pályázat támogatásával elkészült új kerékpárosoknak és rollereseknek szóló pumpapályát is felavatták – adta hírül a kornye.hu részletes beszámolójában. 

A kicsiket, nagyokat, idősebbeket a különböző helyszíneken a búcsúi hangulatot idéző forgatag mellett megannyi díjtalan lehetőség is várta. A programban szerepelt virgonckodó játszópark, arcfestés, állatsimogató, népi játékok, fa körhinta, láda derbi, varázslatos buborék játszóház, a Tardoskeddi Élő Hagyományok Polgári Társulásnak köszönhetően fafaragás, kosárfonás. A kézműves utca kínálatát színesítették például textiltermékek, gyöngy- és ásványékszerek, gyógyító ásványok, gyöngyhorgolás, kerámia, környei méz, levendula és Paci Boci sajtkülönlegességek, füstölt hentes termékek, de volt lehetőség ajándékkavics készítésre, korongozásra. 

A nagyszínpadon péntektől vasárnapig harminc fellépő, produkció váltotta egymást, a hagyományőrző, helyi, környékbeli művészeti csoportok, együttesek közül színre lépett a Hosszúlépés, Dö’Loorien, Shirley Band, Schemlinger Musikanten, Környei Német Nemzetiségi Dalkör, Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, Tardoskeddi Rozmaring Dalkör, Szivárvány Táncegyüttes, a megye kedvenc harmonikása, Herczog Ricsi, Tardoskeddről a Premier zenekar, a Die Eber Kapelle, Saarer Drei, a Környei Magyar Dalkör, a Szinkron Tánccsoport Klub és a KaDarKa Társulat.

Másodszor mutatkozott be szombaton a sportpályán az Airsoft Zone Környe. A bemutató során bárki, kicsi és felnőtt is kipróbálhatta a fegyvereket, amelyek láthatóan még a lányokat is vonzották: több vállalkozó szellemű fiatalról kiderült, hogy rejtett tehetség lakozik benne. A sport szerelmese a környei Süli Péter, az ő kezdeményezésére nyílt meg 2018 nyarán az Airsoft Zone Környe pálya egy korábban igen elhanyagolt területen, és szeretné, ha a fiatalok inkább ott töltenék az időt, nem pedig a számítógép és telefon mellett.

A környei székhellyel tíz esztendeje működő Gyémánt Kempo SE mestere és tagjai évről-évre elkápráztatják a vendégeket harcművészeti tudásukkal, felkészültségükkel. Az egyesület Bognár Levente, 4. Danos mester vezetésével napjainkra több országos bajnokot, 5 Európa bajnokot és 3 világbajnokot nevelt ki, gőzerővel készülnek a novemberi világbajnokságra, a címvédésre.

Idén sem szenvedett sztárvendégekben hiányt a fesztivál, hiszen olyan együttesek, előadók, DJ-k érkeztek Környére, mint Nemazalány, DJ Hubik, BEBE, Abba Sisters, Grácia hegedűtrió, Roy & Ádám, Bon-Bon, Dj. Dominique, EnterTrain, szombati sztárfellépőként a Neoton Família Sztárjai, vasárnap pedig a Sheyla Bonnick songs of BONEY M. szórakoztatta a közönséget.

A fesztivál része a hagyományos nemzetiségi szentmise, melyet vasárnap délelőtt Visnyei László plébános atya mutatott be a történelem viharai során kitelepített német ajkú elhunyt és élő magyarokért, s mindazokért, akiket a sors messzire sodort szülőföldjétől. A szentmisét koszorúzás és megemlékezés követte a Kitelepítési Emlékoszlopoknál, és annál a faragott emlékoszlopnál, melyet Buják Vince (†) tardoskeddi fafaragó, Környe díszpolgára, és Csányi Gyula készített el 2017-ben.

Ez a két csonka oszlop mindennel dacolva áll a templom árnyékában, és meglehet, hogy az országúton robogó közlekedő észre sem veszi őket. Pedig fontos üzenetet közvetítenek. Az emlékművet a kitelepítés 50. évfordulójára állíttatta Wind Károly és Wind Károlyné – készítette, faragta: Glász József. Wind Károlyné és felmenői, a Sill család is elszenvedője volt 1947-ben a kitelepítésnek, a szüleit a Felvidéki Úszorról telepítették ki.

 

Az 1997-es Nemzetiségi és Sörfesztiválra készülődve határozták el férjével, az akkor német nemzetiségi képviselő Wind Károllyal, hogy méltó emléket állítanak a tragikus eseménynek. Tudták, hogy a templomkertben a föld mélyén található egy márványoszlop, amely az eredeti templom részeként tűzvész áldozata lett, a kiemelésnél azonban előkerült egy másik is, így legnagyobb örömükre egy ikeroszlopot állíttathattak fel. A Kopjafa a tardoskeddi fafaragó, Buják Vince, a Magyar Kultúra Lovagjának alkotása, amely a Környéről 1947-ben és a Felvidékről 1947-48-ban kitelepítettek, deportáltak előtt tiszteleg.

Ne ismétlődjön meg!
– Ne ismerjétek a magasabbrendűségnek más jelét, mint a jóságot! – hangzott el az emlékműveknél a kegyelet virágai elhelyezése előtt Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől, aki így folytatta: emlékezzünk Szent István király ezer évvel ezelőtt Imre herceghez írt egyik intelmére, miszerint „Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.” Ez a mondat ezer éve igaz. Erről az örökérvényű intelemről is mesélnek nekünk ezek az oszlopok, és a Kopjafa. Kérek mindenkit, ha itt elmegy a két csonka oszlop és a kopjafa mellett, nyissa ki szívét, hallgassa meg, miről is mesélnek, adja tovább, mert feladatunk, hogy szembe állítsuk a jót a rosszal, a valótlant az igazzal, mert meg nem történtté már nem tehetjük a kitelepítést, de azért igenis tehetünk, hogy soha többé ne ismétlődjön meg – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában