Bárki lecserélheti

2023.07.06. 06:55

Két betű és két szám 14 ezerszer: ennyi új rendszámot adtak át Komárom-Esztergomban

Egy év alatt már több mint tizennégyezer kétszer két betűt és két számot tartalmazó rendszámot adtak át vármegyénkben – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Főispáni Kabinetjétől. Fontos, hogy a régi változatot bárki lecserélheti az újra, a szándékot viszont a biztosítónál is jelezni kell.

Walczer Patrik

Januárban minden vármegyében átadták az elsőt , Komárom-Esztergomban mostanra már a tizennégyezrediket is

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Már olyannyira megszokottá vált az új típusú, azaz négy betűből és három számból álló rendszámtáblák látványa, hogy nem kapjuk fel a fejünket akkor, ha egy közkedvelt autómárka legújabb modellje – melyet az elmúlt tizenkét hónap során helyeztek forgalomba – halad el előttünk a körforgalomban, vagy kanyarodik ki elénk egy forgalmas kereszteződésben. Persze vannak azért meglepő szituációk, mint például amikor egy harmincéves Škoda Felicia típusú járművön szerepel az új formátumú hatósági jelzés.

Mint ismert, 1990-től vezették be a három betűből és három számból álló rendszámokat, ezt a rendszer több mint három évtizedig alkalmazták. A lehetőségek tárháza azzal párhuzamosan kezdett el igazán szűkülni, ahogy egyre inkább nőtt a gépjárművek száma itthon. Érdekesség, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint amíg 2000-ben kicsivel több mint 2,3 millió darab személygépkocsi volt forgalomban, addig 2022-ben már ez a szám megközelítette a 4,1 millió példányt. A sorozat utoljára kiadott betűje a „T” volt, vagyis a 2021-ben és 2022-ben forgalomba állított autókra még olyan rendszámtábla került, melynek ez volt a kezdőbetűje.

Bárki lecserélheti a régi változatot

A korábbi, három betű és három szám alkotta forgalmi rendszámot bárki lecserélheti az ország bármelyik kormányablakában az új formátumú változatra, melynek igénylésekor 8.500 forint szolgáltatási díjat kell kifizetni. A rendszámcserekor új forgalmi engedélyre is szükség van, melynek illetéke 6.000 forint és szintén a kormányablakban intézhető. Az ügyintézéskor a régi forgalmi engedélyt és a korábbi forgalmi rendszámot is le kell adni, így vehető csak át a helyszínen az új forgalmi engedély és az új rendszám. Fontos tudnivaló, hogy a rendszámcserét a biztosítónál is jelezni kell, valamint a régi szélvédő matrica helyett fel kell ragasztani az újat, melyet a kormányablakok munkatársai az új rendszámhoz mellékelnek.

A 2021. június 1-jén megjelent 303/2021. (VI. 1.) számú kormányrendeletben rögzítették, hogy 2022. július elsejétől már az új kétszer két betűből és három számból álló, valamint a magyar címert is tartalmazó változatot alkalmazzák.

Bár mostanában sokszor halljuk, hogy nem teljesít olyan jól az újautó-piac, mint korábban, azért viszonylag mégis gyakran találkozunk teljesen új, pár ezer kilométert futott gépkocsikkal, melyekre már az új hatósági jelzés került fel. Tavaly novemberben írtuk meg, hogy négy hónap alatt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal már négyezer darab új típusú rendszámot adott át. Most megtudtuk, hogy 2022. július 1-től 2023. július 3-ig bezárólag összesen 14.608 darab új hatósági jelzést vehettek át a járművek tulajdonosai, üzembentartói. A főispáni kabinet tájékoztatása szerint egy év alatt egyéni és egyedi rendszámot 176-an igényeltek, míg zöld rendszámból 431 darabot vettek át a vármegye kormányablakaiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában