Tilos

2023.07.09. 09:15

Ezért ne etessük a vízimadarakat!

Akár el is pusztulhatnak a vízimadarak, ha felelőtlenül etetjük őket. Ráadásul nyáron bőven találnak maguknak táplálékot.

Goletz-DeáK Viktória

A Magyar Madártani Egyesület (MME) arra figyelmeztet közösségi oldalán, hogy vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, etetésük rendkívül rossz, mert rengeteg szenvedést okoz a madaraknak, súlyosan környezetszennyező és az emberi egészséget is veszélyezteti. 

Ráadásul a vízimadarak etetése egy ördögi körhöz vezet: az emberek általában nyáron kezdik el etetni a madarakat, amikor sokat tartózkodnak vízparton. Ezek az etetett madarak nem vonulnak el ősszel. Az emberek ilyenkor tovább etetik őket, pedig a madarak lustaságból nem repülnek el. Vagy ami rosszabb, már betegek, legyengültek a hosszan tartó rossz táplálkozás miatt. 

Csonka Péter, az MME vármegyei csoportjának elnöke a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a növényevő vízimadarak, mint a récék, kacsák, ludak, hattyúk táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezi, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt. Ha pedig mégse találnak eleséget, akkor egyszerűen odébb állnak, vagyis repülnek. 

Etetésük pedig „öngyilkos” viselkedésváltozást okoz: már néhány hét alatt jelentős mértékben vagy akár teljesen kikapcsolja a természetes táplálkozást és a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is. 

– Az etetőhelyeken a madaraknak bedobált és hosszú hónapokon át fogyasztott, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, emésztőszervi gyulladást okoz. A másik jellemző tünetként jelentkező hiánybetegség például a fiókák röpképtelenségét okozó angyalszárny-betegség, aminek csak az elnevezése bájos. Ez egy visszafordíthatatlan csont-és tollnövekedési rendellenesség, mely első körben röpképtelenséget, másodkörben a madár elhullását is okozhatja – magyarázta az elnök. Hozzátette: a kacsaetető automaták pelletét se adjuk a madaraknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában