Viking

2023.07.08. 15:15

Ezer éve készült hajó másolatával szállták meg a vikingek a Dunakanyart

Vikingek szállták meg hazánkat, az idegen had a minap a Dunakanyart is „meghódította”. A Saga Asia 2023 projekt keretében norvég hajósok indultak útnak Tønsbergből, hogy többek között a Duna érintésével egészen Isztambulig jussanak el – tudatta a Skandináv Ház.

Walczer Patrik

Esztergomnál is feltűntek a vikingek

Forrás: Beküldött

A közelmúltban sokan felkapták a fejüket arra, hogy Komáromból a Dunán keresztül juttatták el a Balatonig azt a két új kompot és két új katamaránt, melyek a jövőben a magyar tengeren fognak szolgálatot teljesíteni. Aztán a szemfülesebbek egy újabb érdekes, norvég zászlóval ellátott vízi járműre figyelhettek fel, mely szinte teljesen észrevétlenül suhant el az esztergomi Mária Valéria híd alatt.

Egészen Isztambulig terveznek menni (Forrás: Beküldött)

Egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy hagyományőrzők hajózzák végig Európa egyik legfontosabb folyóját. Tavaly augusztusban például Esztergomban, a Palkovics pad melletti zátonynál is kikötött a Danuviana Alacris névre hallgató, a Római birodalom korát megidéző dunai őrhajó. Akkor a legénységet a közeli Tokodról érkezett delegáció fogadta korhű viseletben.

Bár a vikingek megkímélték Esztergomot a hódítástól, Budapesten, a Bem rakparton azért megálltak néhány órára, ahol bárki feljuthatott a fedélzetre. Sőt – a Skandináv Ház beszámolója szerint – még akár a kapitánnyal is készíthettek egy olyan szelfit, melyben a háttérben feltűnt a parlament.

A sagafarmann.com oldalon nyomon lehet követni, hogy merre jár a hajó, a csapat bizonyos időközönként friss információkkal, blogbejegyzésekkel is rendelkezik. A honlapról megtudhatjuk, hogy egy 1000 körül készült és az 1970-es években feltárt hajóroncs alapján készítették el a vikingek kontinenshódító hajóját, a Saga Farmann-t, ami az eredetihez képest azért némi változtatást, modernizációt is tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában