Anyagi károk

2023.07.24. 11:28

Erre figyelj, ha nem akarod, hogy a pénztárcád bánja az áramkimaradást!

Leggyakrabban zivatarok, viharos széllökések miatt jelentkezhetnek kisebb-nagyobb áramkimaradások hazánkban, és emiatt a magyarok harmadának már anyagi kára is keletkezett – derül ki a Schneider Electric online felméréséből. Olvasóinknak televíziója is tönkrement már a feszültségingadozás miatt, de akadt, aki szponzori támogatástól esett el.

Walczer Patrik

Mint arról korábban beszámoltunk, februárban és májusban is kidőlt fa okozott több órán át tartó áramszünetet Kesztölc és Piliscsév térségében. Az időjárási körülmények azonban a tavasztól őszig tartó időszakban még nagyobb eséllyel adhatnak munkát az áramszolgáltatónak.

Nemrégiben a Schneider Electric nevű vállalat végzett kutatást a témával kapcsolatban. Tíz válaszadóból nyolc számolt be arról, hogy csak ritkán van náluk áramszünet, ugyanakkor mintegy tizenöt százalékuk gyakran szembesül a szolgáltatás kimaradásával. A felmérésben résztvevők hatvankilenc százaléka szerint az időjárás miatt jelentkeznek hálózati rendszerhibák, míg hatvankét százalékuk úgy gondolja, hogy műszaki, illetve technikai probléma okoz fennakadásokat. 

Az áramszünetek a bosszúság mellett anyagi károkat is okozhatnak, a válaszolók kicsivel több mint felének 10-50 ezer forint közötti volt az anyagi vesztesége, csak viszonylag kevés embert érte több mint 100 ezer forintnyi kár. Egy esztergomi olvasónk elmondta, hogy 2017-ben villám csapott a lépcsőházukba. A lakások felénél az internetelosztó eszközök, náluk pedig a televízióra csatlakoztatott adapter ment tönkre. Így lényegében a teljes televíziós szolgáltatást nélkülözniük kellett egy időre.

Egy jelenlegi lábatlani lakos – aki korábban éveken át Esztergom-Kertvárosban élt egy társasházban – elárulta, hogy egyszer az épület villámhárítóját találta el a ménkű. Akkor több lakásban tönkrement a fűtés és a bojler is, neki pedig az okos televíziója romlott el. Egy dorogi olvasónk pedig úgy emlékszik, nagyjából tíz éve édesapja számítógépe bánta a vihar közben jelentkező áramingadozásokat.

Egyébként egy vármegyénkben tevékenykedő kazánszerelő lapunknak elmondta: a nyári időszakokban gyakran keresik őt a Pilis hegység körüli településekről, ahol a viharok és hirtelen túlfeszültség miatt jellemzően a kazánok vezérlőpaneljei is tönkre szoktak menni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában