Év fagyija

2023.07.07. 19:58

A legfinomabb fagylaltokat kóstolták az Év fagylaltja versenyen Komáromban +fotók

Somodi János sütőtökös mandula fagylalt dió variációkkal elnevezésű finomsága lett az Év fagylaltja. Az idei szakmai megmérettetésnek pénteken a komáromi Jókai liget adott otthont, rengeteg érdeklődő kóstolta meg a különleges fagyikat.

Körtvélyfáy Dina

Rengeteg érdeklődőt vonzott Komáromba a megmérettetés

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke lapunknak elmondta, már délelőtt is megtelt a sátruk, amikor az előző évek díjnyertes fagylaltjait lehetett megkóstolni. Délután sem volt ez másképp, hosszú sor kígyózott, hiszen mindenki meg akarta ízlelni az idei, 81 benevezett fagylaltot.

– Az év fagylaltja verseny nagyon jó szakmai megmérettetés – mutatott rá Erdélyi Balázs. – A mi munkánk nagyon kreatív, minden nap játszunk az ízekkel, megpróbáljuk meglepni a vendégeket. Ebben az évben például sok kollégánk nepáli, vagy egyéb egzotikus borsokat használt. Teljesen véletlen, hogy pont a csoki világnapjára esett a rendezvényünk, de ha már ekkor van, külön csokoládé kategóriát is hirdettünk.

Úgy gondolja, a jó fagyi titka a jó alapanyag. Mint fogalmazott, egy egyszerű citrom, vagy vanília is lehet tökéletes, ha kiváló hozzávalókkal dolgoznak. Ez a verseny azonban kicsit másról szól, itt mindenki próbál egy kicsit kitűnni a tömegből. Arról is beszélt, a pisztácia divatja is kezd visszatérni, de már mindenki kezdi maga mögött hagyni az aromás, festékes, mű pisztáciát. A mostaniak nem annyira zöldek, picit sósabbak, de kiváló beltartalommal bírnak.

Dr. Molnár Attila polgármester arról beszélt, fontos számukra, hogy a turizmus és a gasztronómia térképre felhelyezzék Komáromot. Úgy gondolja, jó úton haladnak, Sztaracsek Ádám ötlete alapján hozták ide az év fagylaltversenyét a Komáromi Városmarketing Kft.-vel. Kitért arra is, szeretnének a jövőben is országos gasztrofesztiváloknak is helyszínt adni.

Sági Szilárd gasztrokibic, a közönségzsűri tagja azt mondta, reméli, hogy jövőre lesz komáromi Jókai-palacsinta ízű fagylalt is, hiszen ezúttal is lehetett sós fagyit kóstolni, például sajtos-tejfölös lángos ízűt. Gratulált minden nevezőnek, szervezőnek, akik sok munkát fektettek a programba. Hangsúlyozta, nem egyszerű feladat 81 fagylalt zsűrizése, de ilyen kiváló minőségi fagyikat még sokkal nehezebb készíteni, mint amilyeneket a nap során megízlelhettek.

Sütőtökös mandula az év legjobbja
Délután következett az eredményhirdetés, amelyen kiderült, Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó fagylaltmesterének sütőtökös mandula dió variációkkal elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja. A város különdíját dr. Molnár Attila polgármester adta át a komáromi Ireks Stamag mangó sorbet cékla variegátóval nevű fagylaltjának, amelyet Benkő Péter cukrászati vezető vett át. A közönségzsűri – amelynek Sági Szilárd és Vajda Luca kézilabdázó is tagja volt – Pálfi Attila mentás uborka fagyiját ítélte a legjobbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában