Tábori élet

2023.07.16. 10:00

7 héten át várja a nyári napközis tábor a megyeközpont általános iskolásait

Gyermekzsivajtól hangos a Herman Ottó Általános Iskola. Az intézmény egyik szárnyában kapott helyet az idén is a város nyári napközis tábora, ahol hét héten át várják az általános iskolás diákokat.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tikkasztó melegben a legtöbb gyermek a hűs folyosókon keresett magának elfoglaltságot. Társasoztak néhányan, mások rajzoltak, beszélgettek, vagy pihentek egy kicsit az ebéd után. A bátrabbak az udvaron, az árnyas fák alatt kerestek menedéket, s belemerültek a homokvárépítésbe. Mikor elhangzott a hívószó, hogy hamarosan kezdődik a kidobós a tornateremben, tucatjával érkeztek a diákok. A csapatok kialakítása után indult is a játék. Miközben a tábor vezetőjével beszélgettem, javában zajlott a labdacsata. 

Pozsár-Hajdu Ilona táborvezető elmondta: az idén július 3-ától augusztus 18-áig várják a gyerekeket, hét héten keresztül kínálnak változatos programokat. Az idén második alkalommal a Herman Ottó Általános Iskola „A” épületében fogadják a tatabányai általános iskolásokat.

– Több hagyományos és sok új programot kínálunk – mondta a táborvezető. – Szerdánként a Gyémánt Fürdőbe visszük a gyerekeket, s megannyi tematikus foglalkozást szervezünk.

Pozsár-Hajdu Ilona kiemelte: interaktív előadást és vármegyei érték-bemutatót szervezett a megyei önkormányzat, különféle szemléletformáló előadásokon vehetnek részt, elmélyedhetnek a virtuális valóságban, s pályaorientációs foglalkozás is várja őket a Magyar Egészségügyi Dolgozói Kamara képviselőinek közreműködésével, s foglalkozást tart a Kereskedelmi és Iparkamara is. 

– Keddenként zumba is van, olyan sokan jelentkeztek, hogy két foglalkozást is tartanak. Csütörtökönként ellátogatunk a Tatabányai Múzeumba, ahol tárlatvezetés mellett múzeumpedagógiai foglalkozás is várja a diákokat. Emellett a József Attila Könyvtárba is elmegyünk, ahol még filmvetítést is szerveznek, s nagyon kedvelik a csoportok a Jubileum Park nyújtotta lehetőségeket a hűs lombok alatt.

Buszokkal segítik a nyári táborba jutást
Két busz gyűjti össze a diákokat, s a járműveken pedagógusok is utaznak. Folyamatosan lehet jelentkezni. Legjobb személyesen, a Herman iskolát felkeresni, hiszen több nyilatkozatot is ki kell tölteniük a szülőknek. A befizetéshez csekket kérhetnek akár a polgármesteri hivatal első emeleti információs pultjánál is. A tábor telefonszáma: 30/219-5881. Lemondani és módosítani a [email protected] címen lehet. Jelentkezni egy héttel előbb, a lemondásokat viszont előző nap reggel 9 óráig tudják elfogadni.

Helyben, épületen belül is több lehetőség kínálkozik a szórakozásra. A tornateremben tűzharc, focimérkőzések, székfoglaló váltogatja egymást. Kedvelik a gyerekek a zenés foglalkozásokat is, ahol még táncra is perdülnek. Akik meg szeretnek rajzolni, alkotni, azok a szöszmötölőkön kreatívkodhatnak. 

– Az első hétre a polgármesteri hivatalban kellett jelentkezni. Százharminc gyermekkel indultunk, a második hétre ez a szám felduzzadt százötvenre, s gyanítom, ez a szám emelkedni fog. A pedagógusok mellett középiskolás segítőink is vannak.

A tábor fogad különlegességgel élőket is. Egy külön csoport várja azokat a fogyatékkal élőket, akik szorgalmi időszakban az Éltes iskola tanulói, s szüleik számára gondot jelent a gyerekek nyári elhelyezése. Szakképzett pedagógusok vannak a fiatalokkal. 

A táborba azokat várják, akik elvégezték az első osztályt és befejezték a nyolcadikat. Bár a táborvezető szerint a nyolcadikosok száma már nagyon elenyésző. Általában tizenöt fős csoportokban vannak napközben a gyerekek, ha egy iskolából egy-egy osztály nagyobb létszámmal jön, igyekeznek olyan pedagógust beosztani, akit ismerhetnek a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában