Fontos infók

2023.06.18. 07:55

Újabb homlokzatfelújítási pályázatot ír ki Esztergom vezetése

Az utófinanszírozási támogatásra szeptember 30-ig lehet pályázni.

Kemma.hu

A homlokzatfelújítás nagy témakörén belül számos alverzióra kapható az elbíráló bizottság döntése alapján támogatás

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Az esztergomi önkormányzat 2024-re homlokzatfelújítás pályázatot ír ki. Egy ilyen projekt már korábban is segítette az ingatlantulajdonosakt, de a város a támogatás által további lehetőséget ad az helyi épületek renoválására.

Egy 2017-es keltezésű helyi rendeletre hivatkozva hirdette meg új homlokfelújítási pályázatát az esztergomi önkormányzat, mely az országosan védett, az ingatlan-nyilvántartásban az épület fő rendeltetés szerinti jellege alapján lakóházként nyilvántartott épületek; a helyi védelem alatt álló épületek; valamint a településképi szempontból meghatározó területen található, de egyedi védelem alatt nem álló épületek utcai homlokzatfelújítására. 

Az utófinanszírozásos támogatást kínáló pályázat korábbi etapjában látható volt Esztergom belvárosában, illetve a frekventált részeken járva, hogy sokan éltek a korábban meghirdetett hasonló pályázatok adta lehetősséggel, de még továbbra is „van mit befoltozni” itt-ott a település házain. A most meghirdetett pályázatokat Esztergom főépítészéhez kell benyújtani, a határidő: 2023. szeptember 30. A kiíró szándéka világos, ugyanakkor jelzi, hogy „a pályázat benyújtása nem jelent automatikus támogatást, a pályázatokat a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság fogja elbírálni 2024 első negyedévében.” 

A kiírásban olvasható, hogy mely ingatlanok tulajdonosai adhat be pályázatot. Így az országosan védett, az ingatlan-nyilvántartásban az épület fő rendeltetés szerinti jellege alapján lakóházként nyilvántartott, − helyi védelem alatt álló, − településképi szempontból meghatározó területen található, de egyedi védelem alatt nem álló ingatlanok tulajdonosai, vagyonkezelői (természetes személyek és jogi személyek. 

A felújítás fajtái közé sorolja a pályázat kiírója többek között az adott épületek külső és az ezzel összefüggő belső felújításának tervezése, helyreállítása, felújítása, korszerűsítése, ezen belül utólagos víz-, és hőszigetelés, továbbá a külső homlokzat meghatározó elemeinek, így például a tagozat, a párkány, lábazat, nyílászárók, szín, tetőforma, héjalás helyreállítása munkálatokat. A támogatási időszak kezdete a 2024. évi költségvetést jóváhagyó esztergomi képviselő-testületi ülést követő hónap utolsó napja. Az esztergomi homlokzatfelújítási pályázat részletes leírásáért ide, a benyújtandó dokumentumok jegyzékéért ide, a pályázati adatlapért pedig ide kell kattintani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában