Gólya roadshow

2023.06.28. 08:30

Szamóca, Hópehely és Csőrös mellett további 35 gólyát gyűrűztek meg idén megyénkben

Múlt héten sikeresen lezajlott a 15. Gólya Roadshow Komárom-Esztergom vármegyében.

Kemma.hu

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Tatán idén három gólyafiókát gyűrűztek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vármegyei szervezetének munkatársai.

A gólya roadshow több település fészkeit érintette. Ebben az évben 16 helyszínre látogattak el, és 38 fiókát gyűrűztek meg. Tárkányban ugyan van egy gólyafészek, de gyűrűzés nem történt. Bokodon, Komáromban, Mocsán és Tarjánban egy fiókás fészekre bukkantak a szakemberek, Grébicspusztán, Naszályon és Szomódon pedig kis gólya bukkant fel. Kecskéd, Komárom, Környe és Tata a háromfiókások közé tartozik, míg Ács, Császár, Nagyigmánd, valamint Tát fészkei négy kicsit rejtettek.

Az MME munkatársai szerint az idei költési siker átlagosnak mondható. Közel egykorúak, 3-4 hetes fiókákat találtak a fészkekben. Környén voltak a legnagyobbak, Szomódon pedig a legkisebbek. Tarjánban ugyan 1 kicsit találtak, ám 1 záptojást is, valamint a költés elején 2 elpusztult kicsi hevert a fészek alatt.

Bátky Gellért, az egyesület vármegyei alelnöke korábban lapunknak elmondta, hogy a nagy esőzések miatt könnyen lehetséges, hogy a tojások megzápulnak. Hozzátette, mindig van pár fióka, amelyek megsérülnek vagy elpusztulnak az első szárnypróbálgatások során. A grébicspusztai fészekből több csomó bálamadzagot szedtek ki, amelyek szerencsére még nem okoztak sérüléseket a kis gólyáknak. 

Az idei gólya roadshow során 460-an voltak kíváncsiak a gyűrűzésekre, talán most volt a legtöbb érdeklődő. Mivel hétköznapokra esett a nem mindennapi esemény, így több helyen az óvodások is kilátogattak. Szomódon és Kecskéden kb. 60-60 fő vett részt.

A gyűrűzések során a gyermekek nevet is választanak a fiókáknak. A tatai kismadarak a Szamóca, a Hópehely és a Csőrös nevet kapták. A lebonyolításban és szervezésben a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) Igazgatóság, valamint az MME Komárom-Esztergom Vármegyei Helyi Csoport munkatársai vettek részt. A program pedig az E.ON Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában