Megnyílt

2023.06.07. 14:00

Nyergesen ismét nyitva az emlék- és tájház

Műsoros délelőtt keretében nyitotta meg újra ajtaját a felújított városi Nyergesi János Emlékház és Tájház.

Kemma.hu

A nyergesi középiskolások kérésünkre indultak lépcsőről szereplésükre

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

Színvonalas belső felújítását követően újra várja a látogatókat az Ady Endre Művelődési Központhoz tartozó Munkácsy ligeti Nyergesi János Emlékház és Tájház. A nyitány mozgalmasra sikeredett. A városi Kernstok-villában tartott, Történetek a sublótból – sváb identitásunk nyomában címmel tartott konferencia részvevői az esemény zárásaként átsétáltak a közeli, a régi köztemetővel szemközti épületbe. A másnapi folytatásban a házigazda önkormányzat a nyitott tájházak napja alkalmából műsorral színesített, emlékeket idéző, bemutató látogatásra várta az érdeklődőket.

A kis udvarra nyíló nagykapu előtti alkalmi padokon ülő érdeklődőket, illetve a szereplésre készülőket Horváth Viktória, azon közelmúltban lezárult identitás-pályázat szakmai vezetője köszöntötte, amely keretében a nyergesújfalui, a táti és a bajóti önkormányzat működött együtt sikeresen. Az eredmények egyik elemeként sikerült felújítani az 1996-ban megnyitott tájházat.

A folytatásban Szladik Tibor zenetanárral az élén muzsikált a Nyergesi Sramli zenekar, Leányváriné Szádoczki Irén karvezetésével énekelt a városi német nemzetiségi dalkör. A településen élő Varga Kálmán kőfaragó bemutatta szakmája szerszámait, a különféle köveket, néhány alkotását, illetve munka közben is lehetett látni. A Zafféry Károly Szalézi Középiskola diákjainak csoportja Vachajáné Kisgyőri Szilvia gyűjtésével, dramatizálásával, betanításával népszokásokat elevenített fel. A fiúk, lányok a dalokat Szladikné Szombathelyi Mónikával gyakorolták. 

A Napsugár Óvoda Halacska csoportja, Barak Zsuzsanna és Stampf-Drexler Erzsébet felkészítésével sváb táncokat mutatott be. A Süttőről érkezett Galba György és felesége a szalmaszálak és a csuhé világáról osztott meg titkokat. A kézművesség rejtekeibe kalauzolta el az érdeklődőket a Nyergesújfalui Alkotóház kis csapata. Az esemény zárásaként az érdeklődőket, több csoportban, Mihelik Magdolna polgármester vezette körbe a megújult tájházban.

Tanösvényi sváb tervek is
A műsorok hallgatása közben csendesen, a tájházi nézelődés közben kicsit hangosabban esett sok szó egy helyi sváb, úgynevezett tanösvényről. Érdeklődésünkre kiderült, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pályázata eredményhirdetésekor jó hírt kapott a helyi csapat. Tízezer eurós támogatás volt az elnyert cél tíz százalékos önerő előteremtése vállalásával. A döntés előzményeiről Horváth Viktória projektkoordinátor a város web-lapján is megosztotta gondolatait egy úgynevezett tanösvény elképzeléseiről. A sikeres pályázat a város német nemzetiségi önkormányzata és a nyergesi önkormányzat együttműködésével készült el. A Németországból érkező támogatás a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata csatornáin keresztül érkezik meg nyergesi célállomására.

A nem csak nagyon konkrét, hanem gondolatokkal övezetten is jól végig sétálható ösvény pontos kialakításához várják az izgalmas, gondolatokat ébresztő elképzeléseket az ötletgazdák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában