Ároktisztítás

2023.06.20. 06:55

Kinek a kötelessége kitakarítani az árkokat? Tata jegyzője mondja el a részleteket

Utánajártunk, hogy kinek a feladata a ház előtti fűnyírás, vagy a vízelvezetők karbantartása. A lustaság komoly károkat okozhat.

Kemma.hu

Az elmúlt hetek heves esőzései sok helyen villámárvizeket okoztak. Kertekbe, házakba zúdult be az áradat, utcákat öntött el a víz, amit a csatorna nem tudott elég gyorsan elnyelni. Sokan az önkormányzatokat okolták a csatornák rossz állapotáért, azonban nem mindig a település dolga azokat rendbe tarani. Erre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztet a közösségi oldalán. Mint írták: ha valaki eddig még nem tette, akkor ebben a napsütésben pont van rá lehetőség, hogy lenyírja a füvet, kigazoljon, és kitakarítsa a vízelvezető árkot a portája előtt!

A saját ingatlanunk előtti árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztítása ugyanis a mi feladatunk. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a csapadékvíz lefolyását akadályozó fákat, gyökereket, ágakat, füvet, vagy szemetet mindig távolítsuk el az árkokból. 

A vízelvezető árokba vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat bedobni azon túl, hogy méltatlan viselkedés, még veszélyes is – figyelmeztetnek a katasztrófavédők. Hozzátették: ha gondos és előrelátó tulajdonosként már kitisztítottuk az árkokat, akkor a nagyobb esőre figyelmeztető felhívások, előrejelzések előtt újra nézzük át a területet!

A szakértő válaszol

Megkérdeztük dr. Horváth Józsefet, Tata jegyzőjét, hogy milyen szabályozás vonatkozik a kerttulajdonosokra, ha a házuk előtti terület karbantartásáról van szó:

– Állami jogszabály, illetve a helyi önkormányzatoknak is van erre rendelkezése. Ha leegyszerűsítjük, a családi házak előtti zöldfelület, járda, árok az úttest padkájáig  a lakónak a felelősége jól karbantartani. Ez magában foglalja a fűnyírást, az árkok és a járdák tisztítását, télen pedig a jégmentesítését. Ha esetleg a szomszéd nem végzi el a feladatát figyelmeztessék, ugyanis elég, ha az árok egy része nincs kitisztítva már elöntheti az egész utcát, a kerteket a víz – magyarázta a jegyző. Kiemelte, hogy ha még a figyelmeztetésre sem teszi a dolgát, a jegyzői titkárságon lehet jelezni. 

– Vannak utcák, ahol ez nagyon jól működik. A lakók egymással egyeztetve végzik a feladatukat. Van aki füvet nyír, van aki az árkokat tartja rendben. Azonban sajnos vannak rossz példák is. A legutóbbi heves esőzés Agostyánban okozott villámárvízet, és a nem kitakarított árkok nem vitték el a vizet – árulta el a jegyző. 

Nem szemétlerakó

Az önkormányzatnak azokat a területeket kell jól karbantartani, ami közterület. A családiházak előtti rész azonban nem közterület, így az ingatlantulajdonsok feladata a karbantartás. Fontos, hogy a megfelelő vízelvezetés érdekében az átereszeket is tisztítsuk, ám a feliszaposodás miatt kerülendő a növényzettel borított területek gyomirtós vegyszerezése. 

Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet sem szabad beledobni az árokba. A csapadékvíz-elvezetőkbe szennyezett – olajos, vegyszeres – vizet, állattartás hulladékait tartalmazó folyadékot önteni, bevezetni, valamint iszapot, papírt, törmeléket, tűzveszélyes anyagot szórni szintén tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában