Kánikula

2023.06.21. 14:38

Hőségriadó van: mondjuk, mit csinálj a melegben és mutatjuk a rekordokat +VIDEÓ

Életbe lépett a másodfokú hőségriadó. Az idei évben először június 21-én, szerdán nulla órától péntek éjfélig rendelte el az országos tiszti főorvos az ország egész területére. Összeszedtük a legfontosabb információkat a témában, de utána eredtünk az európai, országos, meg persze a komárom-esztergomi rekordoknak is. A hőmérők nem hazudnak. Vagy mégis? Tatabánya tudott újat mutatni a témában.

Kemma.hu

Itt vannak a vízosztós, párakapus, árnyékkeresős napok

Forrás: Kemma.hu

Fotó: A. P. A.

Az elkövetkező napokban a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó,  7-es UV-B-sugárzás várható, ezért június 21-én hőségriadó lépett életben az országban. Nem árt felkészülni a melegre, vigyázni az idősekre, gyerekekre, kedvenceinkre, a tartós kánikula ugyanis megterheli még az egészséges szervezetet is, de arájuk, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre különösen veszélyes az extrém hőség.

Könnyebb lesz elviselni a kánikulát – és kiemelten 11-15 óra közti időszakot – ha hűvös helyen tartózkodunk és kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre. Ha tehetjük, naponta többször zuhanyozzunk hűvösebb vízzel, a hűsölésre azonban semmiképpen ne a szökőkutakat válasszuk, mert azt könnyen az egészségünk bánhatja.

Unásig ismételt információ, mégis érdemes újra és újra megemlíteni, hogy a nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban kerüljük a napozást, ha szabadtéren vagyunk, keressünk magunknak inkább árnyékos helyet! És ha már végképp nehezen bírjuk a hőséget, irány Tatabánya központja, ahol a júniusi nyárban is tud -1 fokot mutat a hőmérő

Ha nem tudunk árnyékba húzódni, viseljünk fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget, fedetlen testrészeinket óvjuk fényvédő krémmel! Gondoljunk a szem védelme is: javasolt ilyenkor az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése!

A hőmérséklet emelkedésével erősödhetnek az allergiás tünetek is, a pollenterhelés jelenleg országosan magas, azonban a következő napokban helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Autóban soha ne hagyjunk sem gyermeket, sem háziállatot, kánikulában az autónk belső hőmérséklete ugyanis akár 70 fokra is felforrósodhat! Ha autóban hagyott gyermeket vagy állatot látunk, késlekedés nélkül hívjuk a 112-es segélyhívót. Nemrégiben Tatabányán okozott riadalmat egy autóban hagyott kisgyerek. Csak egy rövid időre hagyta a kocsiban a kicsit, és megbeszélte vele – ezt mondta a nő, mikor visszaért az autójához, ahol már többen vártak rá.

Az autósoknak sem árt jobban figyelniük és a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot vinni magukkal a hosszabb utakra. A hirtelen érkezett hőség fáradtságot, rosszullétet, ingerültséget, türelmetlenséget, figyelmetlenséget okozhat, nem beszélve arról, hogy a sofőrök vezetés közben a nagy melegben könnyebben elpilledhetnek.

Az MKIF Zrt. szerint kánikula idején érdemes sűrűbben megállni pihenni, felfrissíteni magunkat, megfelelő mennyiségű vizet magunkhoz venni. Ha van az autóban klíma, néha meg kell járatni a levegőt. Azt pedig külön kiemelték, hogy soha ne álljon neki senki a leállósávban kereket cserélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában