Közgyűlés

2023.06.28. 15:54

Fontos ügyekben döntöttek Esztergomban: megvédik a díszburkolatos közterületeket

Három kitűzött napirendi pontban döntött június 28-án az esztergomi képviselő-testület. A rendkívüli ülésen hulladékszállítással, parkolással és a városi holdingcéggel kapcsolatos ügyekben is szavaztak a városatyák.

Kemma.hu

Esztergom főteréről, a Széchenyi tér forgalmi rendje módosításáról döntöttek

Forrás: 24 Óra

Fotó: P.Z.

Az egyik napirendi pont egy voltaképpen országos téma, a hulladékgazdálkodás állami területre kerülése miatt volt napirenden. Az esztergomi önkormányzat tagjainak azért kellett a korábban hozott hulladékgazdálkodásról szóló rendeletét hatályon kívül helyeznie, mert ez az ágazat 2023. július 1-jétől állami felelősségi körbe kerül.

Az Esztergomban meghozott döntést előkészítő előterjesztésben többek között az olvasható, hogy az Országgyűlésben egy 2021-ben hozott és 2025-ig fokozatosan hatályba lépő törvénymódosítás értelmében gazdaságpolitikai célokat szolgál. Az ok: a hulladékgazdálkodási ágazat körforgásos gazdasági modellre áttérő, piacgazdasági rendszerének kialakítása és piacfelügyeleti és minőségbiztosítási eszközökkel történő felügyelete. Az állami felelősségi körbe kerülés miatt az önkormányzatnak így a hulladékgazdálkodással összefüggő jogszabályalkotási hatásköre megszűnik, olvasható a dokumentumban.

A másik napirendi pontban az Esztergomi Piacnak és számos régi és új üzletnek otthont adó Simor János utca és a Széchenyi tér forgalmi rendje módosításáról döntöttek. Ennek értelmében a Simor János utcában és a Széchenyi térre behajtási engedély csak abban az esetben adható, ha a parkolás telken belül biztosított. A módosítás arra is kitér, hogy a Simor János utca díszburkolatos szakaszára csak az oda lakcímmel vagy ingatlantulajdonosi igazolással rendelkezők kaphatnak behajtási engedélyt egy járműre, illetve ezen a szakaszon a behajtási engedéllyel rendelkezőknek csak este 8-tól reggel 7-ig lehetséges a parkolás.

Fontos ügyekben döntöttek Esztergomban: megvédik a díszburkolatos közterületeket
Simor János utca, ahol az elmúlt években díszkövet építettek be
Fotó: P.Z. / Forrás:  24 Óra

Egy harmadik napirendi pontban a városi cégeket tömörítő Strigonium Zrt. könyvvizsgálata kapcsán döntött a plénum. A döntés szerint az ajánlattevők közül a Correct Pénzügyi- és Könyvszakértő Kft-t, mint a legkedvezőbb ajánlatot tevőt választották arra, hogy a Strigonium Zrt. 2023. és 2024. évi éves számviteli beszámolója könyvvizsgálatát elvégezze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában