Felfedezni a világot

2023.06.18. 19:16

Falusi Mariann kubai élményeiről is mesélt az esztergomi Grand Hotelben

Kubai koncertek, Rémségek kicsiny boltja, Pa-Dö-Dő. Három tényező, melyek összefonódtak Falusi Mariann életével, aki a minap vendégeskedett az esztergomi Grand Hotelben. Az énekesnő beszélgetőtársa Albert József, az est moderátora volt.

Walczer Patrik

Albert József és Falusi Mariann a kubai élményekről és a Pa-Dö-Dő sikereiről is beszélgettek

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– Nagyon szeretek utazni – jelentette ki a rendezvény elején Falusi Mariann, aki elárulta: az motiválja, hogy minél többet lásson a világból, az élmények és benyomások kifejezetten fontosak számára. Vannak olyan ismert személyiségek, akik szinte minden pillanatukról tájékoztatják a közvéleményt, de ő éppen a másik tábort képviseli. Lehet egy útja bármilyen érdekes és kalandos, sosem oszt meg róla semmit a közösségi médiában. Úgy véli, hogy ezek a felejthetetlen pillanatok kizárólag a privát szférájába tartoznak. 

A szerelem és érzelmek, mint témakör sem hiányozhatott az estről. Felidézte, hogy általános iskolás korában kapott egy olyan levelet, hogy amelyben az állt, hogy az egész 3.b osztály szerelmes belé. Ugyanakkor említette, számára az a fontos a szerelemben, hogy a partnere szabad életű ember legyen, akinek megvan a saját sorsa, tevékenysége, amivel el tudja őt szórakoztatni és azt vallja, hogy akkor kell találkozni, amikor örülni tudnak egymásnak. 
Albert József arról is kérdezte beszélgetőpartnerét, hogy jár-e még énektanárhoz, mire Falusi Mariann úgy válaszolt, hogy azt sosem lehet abbahagyni, de sokat foglalkozik tudatosan a hangjával. 

– Elég sokat tanítottam régen Sík Olga énektanárnőm helyett, Pitti Katalintól kezdve Presser Gáboron át Zoránig nagyon sokan tanultak nála. Amikor nem ért rá, akkor már növendékként én helyettesítettem – mondta, majd hozzátette: az éneklésnél a jó hang és a skálázás mellett a fogalmazás, a gondolat, a szöveg is ugyanolyan fontos. 

Úgy véli, mindenki meg tud tanulni énekelni, a leglényegesebb viszont az, hogy tudjuk, mit és miért énekelünk. Falusi Mariann elmesélte, hogy édesapja kollégái „fedezték” fel tehetségét, a kérésükre gyakran elénekelte nekik a Kicsit szomorkás a hangulatom máma című dalt. Szóba került az is, hogy 1983-ban szerepelt a Ki mit tud? tehetségkutató műsorban, melyet meg is nyert dzsesszénekes kategóriában. Rögvest meg is jegyezte, hogy utazás iránti szeretete az ominózus kubai úttal kezdődött. 

– Megfogadtam, hogy én leszek az első, aki visszamegy Kubába, mert annyira tetszett nekem. Két év múlva volt egy fesztivál, amelyre betegségük miatt Karda Beáta és Katona Klári helyett engem küldtek el. Egy hónapot töltöttem ott. Megérkeztem Havannába, volt ott egy egyhetes fesztivál, aztán levittek bennünket repülővel Santiago de Cubába, onnan jöttünk fel kamionnal, busszal. Háromnaponta voltak koncertek, mindig építették előre a színpadot. Nagy közösségi élmény volt, ott ült mögöttem egy olyan csodálatos kubai zenekar és a közönség is remek volt – mesélte az emlékeit.

A találkozó végén szóba került, hogy a közelmúltban elhunyt Lang Györgyi énekesnővel, színésznővel 1985-ben Rémségek kicsiny boltja című színdarab révén ismerkedtek meg, amelybe Presser Gábor hívta meg őket. Mivel mindkettejüknek hasonló volt a stílusuk, egy időben elterjedt róluk, hogy ikertestvérek. Pa-Dö-Dő néven ismert együttesük hamar rendkívül sikeressé vált, előfordult, hogy egy évben 210 élő koncertet adtak. Emlékük nem múlik el nyomtalanul, a fiatal generációk is szívesen hallgatják dalaikat.  

Dalcsokor
Falusi Mariann a különböző személyes történetek mellett gyönyörű hangjával is megajándékozta a közönséget. Hallhattuk tőle többek között Cserháti Zsuzsa egyik klasszikusát, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című dalt is, mely után Albert József korábbi közönségtalálkozókhoz hasonlóan rózsával lepte meg az énekesnőt. Elárulta azt is, hogy szereti a virágokat, otthonában számos növényt tart. 
Az este színvonalát tovább emelte, hogy egy érzelmesebb szerzeményét, Leonard Cohen Halleluja című dalát is elénekelte a közönségnek. A produkció különlegessége az volt, hogy Fáy Miklós zenekritikus írt neki egy szöveget a dalra, így nem az eredeti verziót, hanem egy különleges átiratot hallhattunk.A lelkes közönség nagy tapssal jutalmazta a Táncdalfesztivál-egyveleget, a közönség soraiból többen is együtt énekeltek az előadóművésszel. Falusi Mariann arról is beszélt, hogy nagy állatvédő és kutyabarát: Petit, a 18 éves házi kedvencét mindenhova magával viszi. Természetesen a kutya esztergomi látogatása alkalmával is vele tartott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában