Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

2023.06.29. 12:09

Fábry Kornélt címzetes püspökké nevezte ki Ferenc pápa

Ferenc pápa Fábry Kornélt, a Kaposvári Egyházmegye papját guardialfierai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki június 27-én– olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hírében.

P.Z.

Fábry Kornélt Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Ferenc pápa június 27-én

A Kornél atyát sokan ismerik Esztergomban is, mivel akár az Eucharisztikus Konferencia előkészítésekor vagy az esemény idején (a járvány miatti elhalasztás okán kétszer is) a történések középpontjában volt, mint a magyarországi világesemény főtitkára volt.

Az olvasók zömének bizonyára még nem egészen ismert az új magyar címzetes püspöknek rangnevéhez illesztett „guardialfierai” jelző, mely arra a középkori katolikus tradícióra utal, mely szerint a kinevezett püspököknek egy Rómához közeli, de legalábbis olaszországi település templomában kell avatásuk alkalmából misét mondani. A hagyomány szerint ennek az adott településnek a neve kerül a püspöki rang elé jelzőként, így kapta meg Fábry Kornél a guardialfierai címzetes püspök rangot. A címzetes előtag pedig „minden olyan fölszentelt püspök, aki nem a szó szoros értelmében vett megyéspüspök”, illetve „a címzetes püspököknek semmilyen egyházkormányzati hatalmuk nincs abban az egyházmegyében, melynek címét viselik – olvashattuk a Magyar Katolikus Lexikonban.

Az origo.hu a püspöki kinevezés okán közreadta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye alapján Fábry Kornél rövid életrajzát, melyben ezúttal nem szerepelt a médiában már a kinevezés óta több helyen címként használt adat: a frissen kinevezett magyar püspök, a híres humorista Fábry Sándor unokaöccse. Az életrajzban olvasható, hogy az 1972-es születésű püspök a Budapesti Piarista Gimnáziumban majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, s szerzett érettségit, illetve teológusi diplomát. 2000 és 2001 években Párizsban az École Cathédrale-ban tanult, majd 2003 és 2008 között a római Pápai Gergely Egyetemen a Pápai Magyar Intézet növendékeként folytatta tanulmányait, írja az Origo. 2000. június 17-én szentelték pappá Kaposváron, itt szolgált, mint plébániai káplán 2001-től 2003-ig, illetve 2008-tól 2016-ig a kaposfüredi Szent Őrangyalok Plébánia plébánosa volt. Később oktatói, tanári munkája a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolára, a Veszprémi Hittudományi Főiskolára és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karára szólította. A lap kiemeli, hogy „Fábry Kornél 2016 és 2022 között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága főtitkári tisztségét látta le. 2021-től az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója, 2022-től a Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia vezetője, valamint a 2025-ös Szentév magyarországi kapcsolattartója volt.” A fentiek mellett aláhúzták, hogy az új püspök korábban számos elismerést kapott szolgálatban, munkában végzett teljesítményéért, így 2012-ben Somogy megyei Príma-díjjal, 2017-ben Kaposvár Városért díjjal, 2021-ben Pro Ecclesia et Pontifice elismeréssel jutalmazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában