Államalapítás

2023.06.18. 07:40

Esztergom, az első király szülővárosa részt vesz a Szent István 2025 programban

Esztergom képviselő-testülete június 15-ei ülésén a napirendi pontok közé tette a Szent István 2025 elnevezésű programban való együttműködést, melyet a magyar állam születésének 1025. évfordulója alkalmából bonyolítanak majd le.

Kemma.hu

Szent István monumentális faszobra árnyékában döntöttek június 15-én a képviselők

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Mint az előterjesztésből kiderül, az államalapítás évfordulójára való előkészületként, az államalapító király életműve megismertetésére és további kutatására ötéves programsorozatot indított az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. Ennek Szent István szellemi örökségének újbóli felfedezése a célja, továbbá az évenként megrendezendő programokban az örökség egy-egy elemét adnák meg az az évi tematikának.

A kiállításokban, rendezvényekben, tudományos konferenciákban megvalósuló sorozatot Kárpát-medence szerte tartják majd. Az események megrendezésében részt vesz több kulturális intézmény és szervezet mellett a Magyarságkutató Intézet, a Rákóczi Szövetség és a Professzorok Batthyhány Köre. 

Az említett polgármesteri előterjesztésben a szerző kiemeli: „A nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként kötelességünk és felelősségünk is államalapító királyunk örökségének méltó ápolása, ezért javasolt, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködjön a Szent István 2025 programsorozat megvalósításában, a határozati javaslat szerint.” A döntés értelmében Esztergom 30 napon belül háromoldalú megállapodást köt az Emberi Méltóság Tanácsával és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában