Ünnepi menettel

2023.06.16. 20:22

Elrajtolt a Sokadalom, átadták a művészeti díjakat Tatán +fotók

Több mint 300 diákot és felkészítőtanáraikat díjazták pénteken délután Tatán. A gyerekek a tanévben rendezett művészeti versenyeken elért kiemelkedő teljesítményükért kapták az elismerést a Tatai Sokadalom nyitónapján.

Goletz-Deák Viktória

Izgalmasan kezdődött, de a folytatás sem lesz akármilyen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Június 16-án, pénteken délután kezdődött el a 23. Tatai Sokadalom. Az idén a délelőtt nyitott Malomkert bejáratától indult az ünnepi menet a szabadtéri színpadig, ahol a kenderkések és vendégeik menet - és tisztástánca után átadták a tatai művészeti díjakat. A díjátadót követően Gryllus Vilmosé volt a színpad, gyerekek hada töltötte meg a teret, sok aprótalpú táncolt és énekelt a közkedvelt előadóval. 

Az elismerésre jogosult volt minden tatai lakcímmel rendelkező tanuló, illetve Tatán működő csoport, amely bármely művészeti ághoz tartozó nemzetközi, országos vagy regionális szintű versenyen 1-5. helyezést ért el, vagy ilyen versenyen kimagasló művészeti munkájáért egyéb díjazásban, például különdíjban részesült. Hasonlóan díjat kaphatott a fenti kritériumoknak megfelelő felkészítő tanár, művésztanár vagy oktató, akinek növendékei az említett sikereket elérték.

A díjátadón, amelyen többek között Michl József polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő is, kiemelték, hogy az elmúlt tanév gazdagabb volt művészeti versenyekben és rendezvényekben, mint az előző. A tatai diákok és tanáraik minden alkalmat megragadtak arra, hogy megmutassák tudásukat. Még egy évvel ezelőtt 7 iskola közel 180 diákját díjaztuk a felkészítő tanárokkal együtt, idén azonban 8 iskola 318 diákja és 37 felkészítő tanár kapott művészeti díjat.

Többek között elismerést kaptak a Pötörke Népművészeti Egyesületben eredményeket elért fiatalok és tanáraik, akik az Örökség Gyermek és Ifjúsági néptáncfesztivál kiemelt arany minősítést, a Tiszán innen Dunán túl országos népdaléneklési verseny kiemelt arany és ezüst minősítést, a Forgórózsa Fesztivál Tatabánya népi hegedű kategóriában arany és kiemelt arany minősítéseket, a Forgórózsa Fesztivál Tatabánya néptánc kategóriában ezüst minősítést, a Mezőföld Virágai Szólótáncverseny, Székesfehérvár néptánc, szólótánc kategóriában fődíj, arany minősítést, illetve a Fergeteges Farsang Szólótáncverseny Tata néptánc, szólótánc kategóriában fődíjat és cifrabojtár díjat kaptak. 

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és felkészítői a Fergeteges Farsang Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen Cifrabojtár díjat és csipkés keszkenő díjat,  VII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny arany minősítést, a IX. Gerzanics Magdolna népzene-, népi ének és mesemondó verseny citera kategóriában kiemelt arany minősítést, a Forgórózsa Fesztivál Tatabánya Örökség Gyermek- és Ifjúsági Néptánc Fesztiválon arany minősítést, a Soproni Regionális Szóló Néptáncvetélkedő néptánc kategória figurás táncos díjat, a Mezőföld virágai-Közép-Dunántúl Régió Szólótáncverseny, Székesfehérvár néptánc, szólótánc kategóriában mezőföld virága szólótáncosi díjat és különdíjat kaptak. 

Művészeti díjban részesült a Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézményéből a kicsinyek kórusa, akik arany minősítést nyertek az Éneklő Ifjúság Országos Kórusversenyen. Illetve a Fazekas Utcai Tagintézményéből dr. Dönyei Vendelné tanítványai. Művészeti díjban részesült a Fazekas Utcai Tagintézményéből a Paulovicsné Guoth Zsófia vezette kórusok, amelyek kiemelt arany helyezést és arany diplomát szereztek országos versenyen.

Művészeti díjat vehetett át a Református Gimnázium tanulója művészeti teljesítményéért. A Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai, akik a VII. Egressy Regionális Zongoraversenyen  ezüst fokozatot, a Mosonmagyaróvári regionális kamarazene fesztiválon ezüst fokozatot, az Egressy Regionális Trombitaversenyen ezüst fokozatot, a Szobi Kodály Zoltán AMI zongoraversenyen arany fokozatot, illetve a Magyarhoni Földtani Társulat országos rajzpályázatán 2. helyezést értek el. 

Programdömping vasárnap estig
A Tatai Kenderke Néptánc Egyesület szervezésében vasárnapig számos program várja az Angolkertbe látogatókat. Az ingyenes fesztiválon gyerek- és családi programok, táncházak, sátorbál, moldvai népzenei kurzus, tánc- és zeneelőadások is lesznek. A kézműves vásár mellett gasztro- és fröccsterasz is kiszolgálja majd a mulatni vágyók igényeit.

Művészeti díjban részesültek a Vaszary János Általános Iskola diákjai és felkészítő tanáraik, akik az Éneklő Ifjúság Országos Kórusverseny arany minősítés dícsérő oklevéllelet, a Landolj velünk! rajzpályázat I. és II. helyezését, az Alkotói pályázat Görgényi István emlékére egy I. és két III. helyezését, a Baranyi József Térségi Népdaléneklési Verseny kiemelt arany minősítését, a Kalandozások Csukás István mesehőseivel országos rajzpályázat különdíját vehették át a tanévben. 

A tatai Jázmin Általános iskola diákjai és mentorai részesültek művészeti díjban. Díjaik: A Komárom-Esztergom Vármegyei Pálóczy Horváth Ádám népdalverseny döntőjében ARANY minősítés Ugyanitt kisegyüttes kategóriában ezüst minősítés Énekegyüttes kategóriában ezüst minősítés Éneklő ifjúság hangversenyen bronz minősítést kapott a Jázmin Kórus. Üveg Levente a Magyar Földtani Társulat Kezedben a Múlt rajzpályázatán első helyezést ért el.

Művészeti díjban részesültek a Kőkúti Általános Iskola tanárai és tanulói. Illetve Sulyokné Nagy Tünde tanárnő csoportja akik a Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztiválon bronz minősítést ért el. Utóbbiak a díjátadó után be is mutatták a közönségnek a díjazott darabjukat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában