Kötetbemutató

2023.06.26. 12:00

Elkészült Forgács József kötete, amely gróf Károlyi Margit életéről szól

A kötet a családba házasodó, Esterházy Móricné gróf Károlyi Margit alakján keresztül Majkról is mesél.

Kemma.hu

Kulisszatitkokról meséltek a könyv történeti helyszínén, a majki kastélyban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Elkészült Forgács József könyve, A 13-as cella grófnője, amelynek bemutatóját szombaton tartották a Kamalduli Remeteségben. Abban a majki kastélyban, ahol az Esterházy család élt. A könyv beszerezhető a majki látogatóközpontban és az oroszlányi könyvesboltban. A bemutatón jelen volt Pásztor Katalin ifjú történész, Lengyel Nóra, aki tanulmányt is írt a könyvbe, valamint Esterházy György, aki a kiadásért felelt és rengeteg történettel járult a könyv létrejöttéhez, valamint Esterházy Marcell, aki korabeli felvételekkel segített.

A rendezvényen elhangzott, kialakítanak majd egy emlékszobát, amelynek nem is lehetne ideálisabb helyszínt választani a 13-as cellaháznál. A helyszínhez érdekes kapocs fűzte a kegyelmes asszonyt. A család jómódban élt, segített, akin tudott, de a II. világháború idején nem csak a majki kastély szenvedett károkat, a család társadalmi státusza is megváltozott. Lakhelyük katonai kórház lett – ahol ápolóként Károlyi Margit is besegített –, majd kaszárnya, később pedig munkásszálló. 1952-ben állami tulajdonba került, a Majkon maradó Károlyi Margitot és testvérét, Emmát pedig a parádés lovak egykori istállójába, a 13-as cellába költöztették.

A rendezvény érdekes momentuma volt, amikor Ferpász Boglárka bemutatta a grófnő saját kezűleg készített festményét. Miként az 1973-as rádiófelvétel is sokat elárult a magát csak Parasztgrófnőként aposztrofált főszereplőről, aki pár percben mesél mindennapi tevékenységéről, megszólításáról és kívánságáról. Nagyságát mi sem bizonyítja jobban: jó előremenetelt kívánt az országnak.

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában