Légimentés

2023.06.27. 13:50

Amikor az égből érkezik életmentő segítség megyénkbe (videó)

Főként Budaörsről és Balatonfüredről érkeznek mentőhelikopterek a Komárom-Esztergom Vármegyében történt súlyos balesetekhez. A riasztást követő 15 percen belül a helyszínen vannak. Sokan hálásak nekik az életükért, ők viszont megyénkbelieknek mondtak nemrég köszönetet.

Kemma.hu

Csak a múlt héten két esetben is mentőhelikopter érkezett egy-egy megyénkbeli súlyos baleset sérültjeihez. Mint megírtuk: frontális karambol történt a 13-as úton Csém közelében, míg az M1-es autópályán egy Ács térségében történt motoros balesethez riasztották őket. Utóbbi esetben a motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni. De a legtöbbször a gyors légimentés és ellátás életet ment, így gyakori a köszönetnyilvántartás a légimentők Facebook-oldalán.

Nemrég a Hír Tv Radar című műsorában mutatták be, hogy pontosan kik és mit dolgoznak a magyar légimentésben. Ha Komárom-Esztergom Vármegyében súlyos baleset történik, akkor a minden megyében működő helyi irányító csoport mentésvezetője dönti el első körben, hogy szükség van helikopteres mentésre vagy nincs. Amint a hívás befut, elsősorban a budaörsi bázisról indul a háromfős csapat, hogy segítsen. Itt 11 légi koordinátor és 10 kivonuló mentőorvos dolgozik. 

A csapat egyik tagja a mentőhelikopter vezetője, aki olyan speciális tudással rendelkezik, hogy képes akár különleges időjárási- és terepviszonyok mellett, zsebkendőnyi területen is biztonsággal letenni a gépet. A paramedikus ellát olykor koordinátori feladatokat is, máskor a helyszínt biztosítja és segít a mentőorvosnak, aki sosem tudhatja, hogy mi vár a helyszínen. A légimentők évente mintegy 3500 bevetést bonyolítanak le a 7 bázisukról, a legtöbbet Budaörsről. 

A feol.hu nemrég az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) többek között azt kérdezte meg, hogy milyen protokoll szabályozza a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. helikopteres mentéseit. Mint írták: leggyakrabban közúti balesetek sérültjeihez, háztartási és ipari balesetekhez, kritikus állapotú gyermekek ellátásához, belgyógyászati és neurológiai sürgősségi helyzetekhez, valamint nehezen megközelíthető betegek és sérültek ellátásához riasztják a légimentőket.

 Ők a helyszínre érve lehetőség szerint az eseményhez legközelebbi leszállásra alkalmas területre szállnak le, de mindig a biztonságot szem előtt tartva. Ideálisan ezek tágas, nyílt, akadályoktól mentes területek, úgymint sportpálya, parkoló, valamint közúti balesetek esetén a balesethez közel az úttestre, vagy az úttest melletti szabad terültre teszik le a gépet. Nem ritkán előfordul, hogy magáningatlanok hátsó, üres területét szükséges igénybe venni a helikoptereknek a leszálláshoz – írták meg az OMSZ-től.

Nem mellesleg a helikoptervezetők nagy légiközlekedési tapasztalattal érkeznek a légimentőkhöz, legalább ezer óra kapitányként szerzett tapasztalattal rendelkeznek a felvételüket megelőzően.

Érdekesség, hogy a légimentők az idei orvosszakmai képzésüket Komárom-Esztergom Vármegyében tartották májusban. Ezért köszönetet mondtak a Magyarországi Légimentésért Alapítványnak, hogy a 9 nap alatt végig velük tartva elősegítették a képzés sikerét, valamint a Villapark Várgesztesnek a helyszínért. De megköszönték az Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltóságnak, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, az R-car service - autómentés és gyorsszervíz Oroszlánynak, valamint az önkéntes segítők segítségét is, hogy közreműködésükkel tovább tudták fejleszteni a helyszíni ellátást és kommunikációt. Ahogy írták: „hogy mások is túlélhessék!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában