Meghökkentő

2023.06.22. 11:28

Akár káros is lehet az öntözés a nyári hőhullámok idején

A víz nagy kincs a növényeknek, de bizonyos esetekben – például kánikula idején – nagyobb kárt, mint hasznot érhetünk el vele. Milotai Richárd esztergomi természetvédelmi mérnök szerint a hőhullámok alatt nem az intenzív öntözéssel, hanem komplex gondolkodással segíthetünk a kertünknek.

Kemma.hu

Nem mindegy az sem, hogy mikor és hogyan locsoljuk meg a paprikát

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az elmúlt években tapasztaltuk, hogy a nyári időszakok egyre forróbbak és szárazabbak. Laikusként a napi többszöri öntözésben látjuk a megoldást, de a rossz időpont- és módszerválasztással akár a gyepek és a veteményes pusztulását is elősegíthetjük. Ellenben nem érdemes megijedni, ha a legmelegebb órákban kókadnak a zöldségek.

– Ha a kánikula előtt magasabbra hagyjuk a füvet, akkor az páracsapdaként működik és a naplementétől napkeltéig tartó időszakban jobban megtartja a nedvességet. A gyep környezete ezáltal akár hűvösebb is lehet, kevésbé fog kiégni és takarékoskodunk a vízzel is – mondta Milotai Richárd. 

Véleménye szerint a gondos gazda előre felkészül a hőhullámokra is, mivel a víz csak húsz százalékban jelent megoldást. Ha például a kánikula előtt vágtuk le a füvet, akkor a fűnyesedéket a zöldhulladék-lerakóba való szállítás helyett használjuk fel a háztáji kertben, a vízigényes fajok, például paprika, padlizsán, uborka köré érdemes teríteni.

– A veteményes felkapálása is csökkenti a vízveszteséget, emellett a zöldségek gyökereit lejjebb kényszeríti abba a zónába, ami már nem szárad ki olyan könnyen. A gyakori öntözéssel lehet egyébként a legnagyobb bajt csinálni, mert felszíni gyökérzetet eredményez. Az esőztetős locsolási módszer kifejezetten pazarló, mert a vízből jut mindenhová, a cseppek pedig felverik a zöldség leveleire a gombaspórákat. Aszály kivételével a fáknak és bokroknak nem kell vizet adnunk, a gyökereik mélyre jutnak – tette hozzá.

A természetvédelmi mérnök hozzátette: szó nincs arról, hogy ne öntözzünk, mert arra azért szükség van, de nem mindegy, hogyan és mikor tesszük. Ajánlása szerint vékonyabb sugárban, a zöldség tövét kell alaposan meglocsolni, de semmiképpen sem esőztetve. 

– Az öntözés ideje vagy kora reggel vagy késő délután legyen, de semmiképpen sem este, hogy ne fülledjen be a veteményes, mert az a gombás betegségek melegágya. Inkább kevesebbszer, de alaposabban locsoljunk – mondta.

A kánikulával gyakran együtt jár a a terméseken a napégés, de Milotai Richárd szerint, ha meghagytuk a paradicsom lombozatát, akkor az úgyis árnyékolja a "bogyókat" és akkor nem ég le a termés. A gyümölcsbokrok – például málna és szeder – gyökere viszont a talaj felszín közelében fut, ezért ott fontos lehet a locsolás.

Kiégő gyep
Az erősebb aszályok idején mindig felmerül kérdésként, vajon megéri-e locsolni a gyepterületet azért, hogy az udvarunkban lévő fű nagy ráfordítással szép zöld legyen a legtikkasztóbb hőségben is. Milotai Richárd úgy véli, hogy a tavalyi, rendkívüli csapadékhiányos időszakok is megmutatták, hogy az öntözött gyepek felett eljárt az idő. Ráadásul tavaly voltak olyan települések, ahol a felelőtlen ingatlantulajdonosok mértéktelen vízfelhasználása révén átmeneti vízhiány alakult ki egyes országrészeken. Sokkal fontosabb, hogy nyár elejére hagyjuk megnőni a füvet és ne vágjuk le tövig, mert a hőségben nem lesz ereje újranőni, a hajnali párát sem tudja majd hasznosítani, végső soron pedig ki fog égni. Ellenben ha már zavar bennünket a fű mérete, nyáron is lehet vágni, de figyelni kell arra, hogy a fűnyírók vágási magassága ne a legkisebb legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában