Múltszeretők

2023.06.02. 17:23

A lábunk alatt heverő kincseket nézhetjük meg a tatai múzeum új kiállításán +fotók

Új, izgalmas régészeti kiállítás nyílt a tatai múzeumban “Ami a lábunk alatt hever” címmel a Régészet Napján.

Goletz-Deák Viktória

Izgalmas kincseket mutat be a megyei múzeum új tárlata Tatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

A Régészet Napján nyílt meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amelynek nem meglepő módon a régészet a témája. A kiállított leletek azért is különlegesek, mert egy részüket lelkes önkéntesek találták meg, kicsit beteljesítve sokak gyerekkori álmát, hogy belőlük egyszer régész lesz.

– Tudni szeretnénk kik vagyunk, honnan jöttünk, mit keresünk itt. A régészet egy eszköze ennek a megismerésnek, és egyik legnagyobb feladatunk, hogy bemutassuk és a kapott információkat átadjuk – beszélt az új tárlatról a Kemma.hu-nak Győri-Porszász Anna régész, a kiállítás kurátora.

Én is régész szerettem volna lenni

 – mondják sokan, és a sóhaj mögött egy gyerekkori álom villan fel. Az önkénteskedés ennek az álomnak a hobbiként megvalósított vetülete. Az elmúlt években a múzeumoknak több helyen is sikerült olyan kapcsolatot kialakítani érdeklődőkkel, amatőr régészekkel, fémkeresősökkel, hobbi helytörténet kutatókkal, amely mind a kutatók, mind az önkéntesek számára gyümölcsözőnek mutatkozott.

– Az Ami a lábunk alatt hever címmel egy olyan kiállítást szerettünk volna létrehozni, amely bemutatja a tudomány és a közösség kapcsolatát. Az ötlet nem egyedi, az idén megnyílt Kincset Érő Közösség című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban hasonló alapelveken nyugszik, amelynek kiállított tárgyai között múzeumunk anyagai is szerepelnek. Minden egyes tárgy egy-egy történetet mesél el, amelyben életre kelnek a múlt részletei, valamint a jelen az önkénteseken keresztül – magyarázta a régész. 

A kiállítás alapkoncepciója két részre oszlik: az egyikben az évtizedek során felhalmozott anyag egy szeletét mutatják be, amelyben a korábbi önkéntesek és múltszeretők által a múzeumba került tárgyak leletegyüttesek kaptak helyet. A második részében pedig az olyan újonnan előkerült, önkéntesek által beszolgáltatott tárgyak, leletegyüttesek vannak kiállítva, amelyeknek előkerülésének körülményeiről a megtalálóik is beszámolnak.

Előbbire példa a Kuny Domokos Múzeumban őrzött Héreg–Jásdi oldal nevű fémkeresős anyag, amelyet az 1980-as években szolgáltattak a múzeumba, de ennek restaurálása és bemutatása máig nem történt meg. A fémkeresős anyag számos római érmét, fibulát, női ékszert is tartalmaz, amelyek bronzból, ezüstből és aranyból készültek. Szintén a tatai múzeum anyagában található egy a Kecskéd településről előkerült vasdepó, amely a 2010-es évek találata, és amint szintén nem mutattak még be.

– Az új leletek leletegyüttesek közül kiemelendő az Ács–Bumbumkút lelőhelyen végzett szakmai munkák mellett az önkéntesek által gyűjtött fémanyag, amelyben egy kelta dudoros karperec is helyet foglal. De számos tárgy lesz látható a megye más múzeumaiból: a Tatabányai Múzeum például egy mérföldkövet adott kölcsön, amely az önkéntesek segítsége nélkül nem kerülhetett volna elő.
A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek: az általános iskolától kezdve, egészen a nyugdíjas korúakig várják az érdeklődőket – tette hozzá a kiállítás kurátora. 
 A kiállítás annyira megihlette a Edutus egyetem robotika szakkörét, hogy a gyerekek készítettek egy szemétszedő és egy fémdetektor robotot, amik működését be is mutattak a vendégeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában