Virtuális Erőmű Program

2023.05.09. 18:31

Vármegyénk és több települése is jeleskedik energiahatékonyságban

Díjazták a Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Programot a legsikeresebb Energiahatékonysági Mentorszervezet kategóriában. Energiatudatos Önkormányzat címet kapott Esztergom és Bábolna önkormányzata. Ácsteszér, Dunaalmás és Tata önkormányzata Energiahatékony Önkormányzat díjat nyert.

Sz. N.

Az Országház adott otthont a Virtuális Erőmű Program díjátadó gálájának, amelyen a 2022-ben benyújtott pályázatokat jutalmazták. Az ünnepségen Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke képviselte Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzatát.

A Komárom-Esztergom vármegyei Virtuális Erőmű Program 2019. szeptember 5-én alakult meg. Létrehozására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal mellett olyan gazdasági szervezeteket, érdekképviseleteket, intézményeket és civil szervezeteket kértek fel, amelyek a vármegyei önkormányzat mellett maximálisan elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Energiatudatos Önkormányzat címet kapott Esztergom és Bábolna önkormányzata. Önkormányzata Energiahatékony Önkormányzat díjat nyert Ácsteszér, Dunaalmás és Tata önkormányzata. 2018 óta ismerik el az energiahatékonysági kezdeményezéseket a Virtuális Erőmű Program keretében. Komárom-Esztergom vármegyéből eddig már 53 szervezet részesült díjazásban.

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata elkötelezett a környezetvédelem mellett. A 2030-as időtávú klímastratégiáját és a stratégia cselekvési terveként is felfogható fenntartható Energia és klíma akcióterveit 2018-ban fogadta el. Ezeket kétévente felülvizsgálja.  Ezekben a tervekben ágazatonként felmérték a vármegye üvegházhatású gázkibocsátásait, valamint kidolgozták azokat az intézkedéseket, amelyek megvalósításával 2030-ig 40%-kal mérsékelhetőek a vármegye kibocsátásai. 

A projekt elfogadása óta eltelt időszakban készített monitoring jelentések alapján a vármegye kibocsátásai jelentősen mérséklődtek, köszönhetően az épületenergetikai és a megújuló energia hasznosítását célzó beruházásoknak.

A Virtuális Erőmű Program az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés. Célja, hogy a partnerek energia- és szén-dioxid megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy “virtuális erőmű“ épül, amely mára az ország egyik legnagyobb villamos erőművévé vált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában