Testvérváros

2023.05.15. 10:55

Találkozók fűzik szorosabbra az együttműködést Dorog és német testvérvárosa között

Szombaton, a dorogi művelődési házban megtartott Európa Nap – a Párbeszéd Napja elnevezésű rendezvény keretében erősítették meg a németországi Wendlingen am Neckar-ral huszonötévvel ezelőtt kötött testvértelepülési szerződést.

W.P.

A két polgármester megerősítette a testvérvárpsi szerződést

Fotó: W.P.

 Az ünnepségen köszöntötték a vendégeket, köztük a Dorog-Wendlingen Baráti Egyesület elnökét, Dieter Bauert és Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület részéről Szalai Ferenc elnököt. Az idei Európa Napnak az együttműködés megerősítése mellett a 30 évvel ezelőtt először elsőként Dorogon megtartott Megbékélés Napja és Végh Éva képzőművész, a szénrakodó által ihletett képeinek, Kötődés című kiállítása is témája volt.

Erős Gábor országgyűlési képviselő elismerően beszélt a testvértelepülések viszonyáról. A két város számtalan találkozót szervezett eddig, kultúra, oktatás, sport vagy gazdasági téren is számtalan alkalom nyílt az együttműködésre. Úgy véli, hogy a jövő az összefogásban és közösségépítésben rejlik, melyben Dorog példát mutat.

Dr. Tittmann János polgármester felidézte a Megbékélés Napja történetét, majd úgy fogalmazott: a párbeszéd határainkon belül és azon túl is nagyon fontosak számukra. Kijelentette, hogy a Wendlingen am Neckarral 25 évvel ezelőtt megkötött kapcsolat történelmi alapokon nyugszik, a második világháborút követő kitelepítések, valamint a szétszakított családok miatt is fontosnak tartják. Megköszönte mindazt a támogatást és segítséget, amit az elmúlt két és fél évtizedben kaptak a németországi testvértelepüléstől.

Harmadikként Ursula Vaas-Hochradl wendlingeni alpolgármester mondta el gondolatait, majd Dr. Tittmann Jánossal közösen aláírták a testvértelepülési szerződés megerősítéséről szóló okiratokat. Ezután vehette át Sasvári Katalin, a Dorog-Wendlingen Baráti Egyesület elnökhelyettese a testvérvárosi kapcsolatokért tett kiemelkedő szolgálatáért kitüntetést, melyet a wendlingeni képviselő-testület ítélt oda számára.

Dr. Tittmann János polgármester ajándékokat adott át a meghívott vendégeknek, majd megtartotta a Magyarország és a Nyugat című előadását. Az Európa Nap délutánján a Dorogi Bányász Zenekar adott koncertet a művelődési házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában