Testvértelepülések

2023.05.10. 18:25

Megerősítették Dorog és Wendlingen am Neckar testvértelepülési együttműködését

Nagy sikert aratott Wendlingen am Neckarban a Cantilena-kórus és a Csontos Mária táncművész által vezetett Diótörő-egyesület, melyek Dorog és a németországi város között 25 évvel ezelőtt megkötött testvértelepülési megállapodás évfordulója alkalmából szerepeltek külföldön – írja a dorog.hu.

W.P.

25 éves évfordulót ünnepeltek

Forrás: dorog.hu

A beszámoló szerint a testvértelepülési egyezmény megerősítésének ünnepi ceremóniájára népes dorogi delegáció utazott el a németországi Wendlingen am Neckarba. Az Európa Naphoz kapcsolódva a házigazda város vezetői nem csak a Doroggal, hanem a francia Saint-Leu-la-Forét, illetve az osztrák Millstatt am See nevű településekkel korábban aláírt együttműködési szerződést is megerősítették, számolt be a város honlapja.

A wendlingeni temetőben dorogiak által felállított emlék kopjafánál a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Riss József elnök, Kolonics Péterné csolnoki, valamint dr. Tittmann János dorogi polgármesterekkel közösen koszorúzott. Ezután a wendlingeni városházán kiállítás nyílt a Felhajtóerő a szénrakodóért címmel, ahol az esztergomi teherkompnál található, egyedülálló ipari emlék által ihletett alkotásokat mutatták be. Érdekesség, hogy ezt a tárlatot korábban a Dorogi József Attila Művelődési Házban is megtekinthették az érdeklődők.

A dorog.hu azt írja, hogy május 6-án dr. Tittmann János és Steffen Weigel wendlingeni városvezető felavatta a Dorogról elnevezett teret a német városban. Kovácsné Fódi Krisztina által vezényelt Cantilena gyermekkórus is fellépett a ceremónián, az esti gálaműsoron a dorogi gyerekek mellett francia és osztrák zenészek szerepeltek.

Dieter Bauer, a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület (Freundeskreis Dorog Wendlingen) nevében személyes hangú megemlékezést tartott a 75 évvel ezelőtti, sok család számára fájdalmas kitelepítésről. Az Európa Nap- a Párbeszéd Napja eseménysora Dorogon, a művelődési házban most szombaton folytatódik, ahol városunkban is megerősítik a testvértelepülési szerződést Wendlingen am Neckarral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában