Túladagolás

2023.05.26. 10:58

Ópiumfüggő madarak dézsmálják a mákot

Igencsak rákaptak a mákra és hatalmas kárt okoznak Észak-Komárom környékén a bütykös hattyúk, melyek közül jó néhány ópium-túladagolásban pusztultak el – írja deltakn.sk. Márton Vlad András dömösi madármentő szerint a függőség nagy úr, ezért nem elképzelhetetlen az sem, hogy a felvidéki földek lelegelését követően akár a Duna túloldalán egy magyar gazda területére is szemet vetnének.

Walczer Patrik

Rákaptak a bütykös hattyúk a Duna bal partján található mákföldekre

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A felvidéki portál részletezte, hogy Jozef Lengyel, a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának zoológusa márciusban kapott először elhullott bütykös hattyúkról. A tetemeket Almásfüzitővel szemben, a Duna bal partján található Izsa és Pat közötti mákföldeknél találták meg. A szakember a lapnak azt nyilatkozta, hogy a madarak rákaptak a félérett mákgubókban található tejszerű anyagokra, azaz a mákonyra és lényegében ópiumfüggőkké váltak. A cikk szerint a hattyúkhoz vadludak és vadkacsák is társultak és egyre több kárt okoznak. Mákföldek egyébként nemcsak Izsa környékén vannak, a napokban a párkányi vasútállomás közelében, a Bélai-domboknál is felfedeztünk jókora területet, melyet elborít a lila színben pompázó temérdek mákvirág.

Márton Vlad András, a dömösi BirdMania Madárpark és Vadmadár-mentőközpont vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy korábban nem hallott mákot fogyasztó hattyúkról, de ismert, hogy egyes állatok tudatosan keresik az olyan növényeket, illetve azok terméseit, melyektől elkábulnak. 

– Ha a madarak függők lesznek, akkor egészen addig ott fognak maradni az említett területeken, amíg találnak mákot. Egyébként az évnek ebben a szakaszában nem nagyon mozognak a hattyúk, de az azért ijesztő, hogy nem raknak fészket – mondta.

Márton Vlad András megjegyezte: a vonulófélben lévő madaraknál megfigyelhető, hogy ha egy adott faj egy-két egyede már leszáll például táplálkozni a mákföldre, akkor a többi példány szintén követi a példájukat és szintén rákaphat a mákra. Ezzel is magyarázható mindaz, ami a deltakn.sk cikkében szerepel, vagyis hogy egyre több ópiumfüggő hattyút fedeztek fel Izsa és Pat között.

– A hattyú nem igazán riasztható állat, nincs benne túl sok félelemérzet és simán rátámad az emberre, így nem lehet elzavarni őket könnyedén a mákföldekről. Olaszországban láttam, hogy 200 hektáros gyümölcsöst kerítéssel és hálóval védtek meg az állatoktól. Prevenciós jelleggel a függőséget okozó növény elkerítésével lehetne megelőzni a további károkozást és a madárpusztulást – vélekedett.

Bódult állatok

Márton Vlad András elmesélte, hogy a vaddisznó kifejezetten szereti a fákról potyogó, túlérett gyümölcsöket, melyektől illuminált állapotba kerülhetnek. Az őzekhez, szarvasokhoz hasonlóan ha egyszer rátalálnak egy-egy ilyen helyszínre, akkor tudatosan vissza fognak oda járni. Hozzájuk hasonlóan több állat is szereti az erjedésnek indult termést, éppen ezért a valóságot láthatjuk az 1974-es Sivatagi show című filmben is, amelyben botladozó strucc, dülöngélő majom és bódult elefánt is szerepel. A dömösi madármentő olyat is tapasztalt, hogy egy varjú rászokott az eperre, ami azért is „veszélyes”, mert ennek a fajnak az egyedei könnyen tanulnak egymástól, így akár hatalmas károkat okozhatnak az eperültetvényeken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában