Fűnyírók helyett...

2023.05.20. 15:55

Ne nyírj füvet májusban: itt a "Vágatlan május 2023" kihívás

A legtöbb családi háznál amint beköszönt a jó idő, előkerülnek a fűnyírók. Ahogy elkezd növekedni a pázsit, sok helyütt hetente nyírják a füvet. A közösségi médiában ugyanakkor kezd elterjedni a Vágatlan május kihívás, amely a fűnyíró pihentetésére szólítja fel a kerttulajdonosakat.

Kemma.hu

A #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés a beporzókat kívánja segíteni

Forrás: 24 Óra

Fotó: SG

A pázsit növekedésével mindenki úgy érzi: rendszeresen, akár hetente szükséges a fűnyírás. A Vágatlan május kihívás nemcsak a fűnyírás átmeneti szüneteltetéséről, hanem ennek a környezetre gyakorolt hatásaira is felhívja a figyelmet. A mozgalom 2019–ben az Egyesült Királyságban kezdett kibontakozni – olvasható a hobbikert.hu weboldalon. 

A beporzók állománya drasztikusan csökken az élőhelyek elvesztése, a növényvédő szerek gyakori használata miatt. A manapság észlelt gyakori esőzés is rámutatott arra: ha nem vágjuk hetente a füvet, a pázsitban megjelenik sok apró kedves, színes növény, virág, amelyeket szívesen látogatják a beporzók.

A hobbikert.hu írása alapján az eddigi kísérletek szerint a fűnyírás gyakoriságának megváltoztatása akár tízszeresére is növelheti a beporzók által elérhető táplálék mennyiségét, miközben új fajok erősödhetnek meg a gyepekben. A legtöbb kertész hozzávetőlegesen kéthetente nyírja a füvet, ám ha felére csökkentjük a gyakoriságot, azzal az egész bolygónk jól jár.

A közösségi médiában #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés a beporzókat kívánja segíteni. A kihívást nem nehéz teljesíteni, egyszerűen csak május 31–ig nem kell nyírnunk a füvet. Ennek nem csak a lusta kertészek örülnek, de a méhecskék és a környezetünk is – olvasható az oldalon. 

S hogy mit nyerünk?
Sokkal színesebb lesz a tavaszi kertünk. 
Korai táplálékforráshoz jutnak a méhek.
Kevesebb szennyeződést termelünk.
Időt és energiát spórolunk. 
Egészségesebb lesz a füvünk. 
Előfordulhat, hogy a végén lemondunk a gyepről, s helyette vadvirágos rétet alakítunk ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában